Verejné prerorokovanie urbanistickej štúdie Námestia SNP potrvá do 15. mája

11.9.2011
0
Páčil sa vám článok?

Samospráva mestskej časti Staré Mesto v najbližších dňoch predloží na verejné prerokovanie jeden z najdôležitejších územnoplánovacích dokumentov posledných rokov v hlavnom meste.

Urbanistická štúdia Námestia SNP, ktorú na základe verejného obstarávania spracoval autorský kolektív bratislavského ateliéru Aprox, by mala ponúknuť najvhodnejšie variantné riešenie všetkých zložiek a funkcií, ktoré sú prítomné a vzájomne pôsobia v tomto priestore. Po prvý raz sa pritom zaoberá súhrnne nielen vlastnou plochou Námestia SNP, ale aj priľahlým Hurbanovým námestím a okolitou zástavbou.

Je všeobecne známe, že tento kľúčový územnoplánovací dokument bol spracovaný v súvislosti s prípravou veľkého investičného projektu - Revitalizácia Námestia SNP. Od vzniku myšlienky pustiť sa radikálnym spôsobom do obnovy najvýznamnejšieho verejného priestranstva na Slovensku uplynuli tri roky. Za ten čas nositeľ zámeru vypracoval celý rad odborných štúdií, dokumentov a prieskumov, aby bol realizovaný projekt čo najkvalitnejší. Verejné prerokovanie, pripomienkovanie a schválenie urbanistickej štúdie Námestia SNP je jedným z posledných krokov tzv. predinvestičnej fázy zo strany samosprávy mestskej časti Staré Mesto a hlavného mesta. Bude to zároveň jedna z posledných reálnych možností pre odbornú, ale najmä laickú verejnosť zasiahnuť a ovplyvniť prípravu tohto náročného projektu.

Podľa slov starostu Starého Mesta Andreja Ďurkovského verejné prerokovanie tejto urbanistickej štúdie bude nadštandardné v porovnaní so zákonom, ako aj inými verejnými prerokovaniami v nedávnej minulosti. „Zaväzuje nás k tomu obrovský symbolický význam Námestia SNP, jeho zložitosť v rámci širších vzťahov, ale aj naša snaha o trvalé budovanie nových foriem občianskej participácie v bratislavskom Starom Meste," povedal starosta. Občania si budú môcť vybrať jednu z rozmanitých foriem verejného prerokovávania.

Štúdia bude k dispozícii na štyroch miestach, vrátane konzultačných hodín s jej autormi v infocentre projektu v Starej tržnici. Pripravuje sa verejná prezentácia pre odbornú verejnosť, ako aj verejné stretnutie s laickou verejnosťou, pravdepodobne v Divadle Astorka. Priaznivci internetu dokonca nájdu väčšinu grafickej časti štúdie s textami a tabuľkami na dvoch internetových adresách, odkiaľ ju budú môcť priamo pripomienkovať.

Verejné prerokovanie potrvá od 2. apríla do 15. mája 2001. S každou zaslanou pripomienkou sa spracovatelia budú osobitne zaoberať, analyzujú ju a vyhodnotia. Ako to urobili, si bude môcť každý občan skontrolovať na verejnom zasadnutí miestneho zastupiteľstva koncom júna t.r.

(miv)

Páčil sa vám článok?