Domu na Ventúrskej ulici 7 hrozí zbúranie

11.9.2011
0
Páčil sa vám článok?

Dlhé roky chátrajúci objekt na Ventúrskej 7 má konečne svojho majiteľa. Tento dom na korze bol totiž predmetom reštitúcií a takmer desať rokov bol opustený a chátral. Nový majiteľ sa ho rozhodol zrekonštruovať, čo určite privítajú všetci Bratislavčania, ktorým záleží na tom, ako vyzerá ich mesto a jeho historická časť. Problémom však je, že nový majiteľ - žilinská spoločnosť Regina Invest, s.r.o., chce časť tohto pamiatkového objektu zbúrať.

Začiatkom roka budúci investor „rekonštrukcie" tohto objektu požiadal príslušné inštitúcie o záväzné stanoviská k projektu, ktorý počíta s kompletnou asanáciou západného krídla, suterénu pod severným krídlom a západných častí južného a severného krídla. Objekt je však kultúrnou pamiatkou, ktorá sa nachádza v Mestskej pamiatkovej rezervácii. Preto na jeseň 2000 Pamiatkový ústav Bratislava spracoval návrh pamiatkovej obnovy tohto objektu.

Pôvodný objekt bol postavený v druhej polovici 13. storočia a dostavaný v 14. storočí. V období renesancie a baroka bol prestavaný na štvorkrídlový meštiansky dom s prejazdom a nádvorím. V roku 1709 sa na celé storočie stal sídlom grófa Mikuláša Illesházyho, od roku 1813 dom obýval barón Walterskirchen.

Ako upozorňujú pamiatkári, objekt má nesporné historicko-umelecké kvality, ktoré sú dokladované v detailoch architektúry - renesančný arkier s kamennými konzolami na severnom krídle, kamenné okenné šambrány a ostenia portálov zo 16.-18. storočia. V celom objekte je zachovaná krížová klenba s lunetami, pruská a v suteréne valená zo 16.-18. storočia. Hodnotné sú tiež zachované renesančné omietky.

O záväzné stanovisko k projektu požiadal investor aj mestskú časť Staré Mesto. Tá zatiaľ nerozhodla, žiada podanie doplniť o stanoviská Oddelenia regionálneho rozvoja Okresného úradu Bratislava 1 a Pamiatkového ústavu Bratislava. Znamená to, že zodpovednosť za zachovanie či asanáciu objektu na Ventúrskej 7 majú pracovníci oboch týchto inštitúcií.

Majiteľ domu na Venturskej 7 si je vedomý, že návrhom na asanáciu časti objektu porušuje metodiku pamiatkovej obnovy. Priznáva to vo svojej žiadosti o vydanie záväzného stanoviska, kde uvádza, že „odstránenie dvorových častí objektu je v rozpore s metodikou pamiatkovej obnovy".

Pokúšali sme sa získať aj stanovisko projektantov „rekonštrukcie" objektu na Ventúrskej 7. Žiaľ, všetci kompetentní boli na dovolenkách. Preto sa môžeme len domnievať, že dôvodom ich návrhu na zbúranie časti domu je snaha nájsť jednoduchšie a lacnejšie riešenie obnovy tejto pamiatky. Investor jednoducho skúša, čo všetko si môže dovoliť. A úlohou úradníkov a pamiatkárov je dbať, aby si všetko dovoliť nemohol.

Slavo Polanský

Bratislavčania tento dom na korze dobre poznajú, netušia však, že mu hrozí asanácia.
FOTO - Vladimír Mišauer

Páčil sa vám článok?