Čo vlastne očakávame od Námestia SNP?

11.9.2011
0
Páčil sa vám článok?

Je Námestie SNP v Bratislave priestorom pre peších, zeleň, kultúru, obchody, podzemné garáže alebo má predstavovať isté splynutie týchto funkcií? Aký zmysel má pre nás tento priestor? To sú len základné otázky, ktoré stoja vždy na začiatku úvah o každom centrálnom verejnom priestranstve.

Mal by byť tento priestor verejným priestorom - centrom hlavného mesta a celej krajiny, aký majú aj iné hlavné mestá, symbolickým miestom identifikácie občanov so svojím mestom, krajinou, so znakmi prislúchajúcimi tomuto jeho významu a dobe?

Mal by mať charaker atraktívneho priestoru veľkomestského charakteru, mal by byť miestom pre peších a nie dopravnou tepnou so stále širšími koridormi pre autá, príjemným miestom pre zastavenie sa a oddych, dotvorený kulisou zelene a s ľahkým prístupom k MHD? Jednoducho miestom, ktoré sa stane magnetom pre svojich návštevníkov?

Mal by korigovať existujúcu nerovnováhu z hľadiska statickej dopravy, kde na prevádzku existujúcich zariadení v lokalite chýba okolo 2500 až 3000 parkovacích miest?

Na tieto otázky hľadá odpoveď predkladaná urbanistická štúdia, ktorá rieši priestor Námestia SNP v dvoch variantoch:

VARIANT A - Homogenizujúci priestor

Variant vychádza z už pre túto lokalitu spracovaných a pripomienkovaných dokumentácií. Predpokladá ťažiskovo riešiť revitalizáciu námestia na báze funkčného oživenia (zatraktívnenia) lokality komerčnými aktivitami homogénne po celej riešenej ploche - „všade je všetko". Preto ho nazývame aj homogenizačný.

Tento variant navrhuje zrušenie električkovej trate. Námestie SNP je neprejazdné pre automobilovú dopravu. Na Hurbanovom námestí sa navrhuje podzemná garáž, podzemné objekty v hornej časti Námestia SNP sú navrhované ako jednoúčelové (prvé podzemné podlažie: obchodno-spoločenské priestory, druhé a tretie podlažie: garáže). Na Kamennom námestí tento variant predstavuje návrat k historickej stavebnej čiare a dimenziám pôvodných priestorov. Trojuholníková plocha hornej časti Námestia SNP naďalej zostáva najväčším priestorom.

VARIANT B - Diferencujúci priestor

Tento variant overuje nový názor vychádzajúci z logiky vývoja frekventovaných priestorov v určitých preferovaných polohách a upokojenia ostatných priestorov. Predpokladá sústrediť komerčné aktivity v miestach bývalých mestských brán (Michalskej aj Laurinskej) a naopak medzipriestory (hlavne pred Nemocnicou u Milosrdných) upokojiť a využiť práve na symbolické funkcie hlavného mestského námestia - „všade je niečo iné hlavné". Priestor pred Manderlom sa považuje za skutočné centrum mesta, uvoľňuje sa od zástavby a necháva sa vyznieť ako symbol moderného štátu. Preto tento variant nazývame diferenciačný.

Navrhuje sa ponechať električkovú trať minimálne do vybudovania metra. Námestie SNP je neprejazdné pre automobilovú dopravu. Na Hurbanovom námestí je navrhovaná podzemná garáž, podzemné objekty v hornej časti Námestia SNP sú navrhované ako flexibilné, pričom sa rieši možnosť zmeny funkcie z garáží na spoločensko-obchodnú funkciu a naopak.

Presun ťažiska aktivít sa navrhuje do polohy Kamenného námestia aj s adekvátnym plošným vyjadrením - väčším rozsahom Kamenného námestia zhruba v dimenziách dnešnej fasády OD TESCO. Vytvorí sa tak dvojnámestie, ktoré bude jednak svojou väčšou dimenziou a charakterom a aj funkčnou dvojpólovosťou (spodná časť obchodno-spoločenská, horná časť spoločensko-relaxačná) zodpovedať požiadavkám na ústredný priestor nielen mesta, ale aj celého Slovenska.

Cieľom spracovania urbanistickej štúdie je získať variantné riešenia najvhodnejšieho usporiadania všetkých zložiek a funkcií, ktoré v danom priestore pôsobia.

Dokumentácia, ktorá sa predkladá verejnosti na prerokovanie, je konceptom urbanistickej štúdie v dvoch variantoch. Tento koncept bude po pripomienkovaní občanmi a organizáciami dopracovaný do výsledného variantu urbanistickej štúdie.

Urbanistická štúdia Námestie SNP v Bratislave bude územnoplánovacím podkladom na zonálnej úrovni, ktorý bude v budúcnosti slúžiť na koordinované územné rozhodovanie v tejto lokalite.

Autorský kolektív APROX, s.r.o., Bratislava


Vážení Bratislavčania,

predkladáme vám na verejné prerokovanie jeden z najvýznamnejších územnoplánovacích dokumentov posledných rokov v hlavnom meste. Urbanistická štúdia Námestie SNP Bratislava - mestská časť Staré Mesto, ktorú sme na základe verejného obstarávania zadali spracovať autorskému kolektívu ateliéru Aprox, s.r.o. Bratislava, by mala ponúknuť najvhodnejšie variantné riešenie všetkých zložiek a funkcií, ktoré vzájomne pôsobia v tomto priestore.

Tento kľúčový územnoplánovací  dokument sme dali spracovať v súvislosti s prípravou veľkého investičného projektu - Revitalizácia Námestia SNP v Bratislave. Od vzniku tejto myšlienky uplynuli tri roky. Počas tohto obdobia sme pripravili celý rad odborných štúdií, dokumentov a prieskumov, aby realizovaný projekt bol čo najkvalitnejší, aby sa s ním dokázala stotožniť väčšina obyvateľov Starého Mesta, Bratislavy, ako aj návštevníkov slovenskej metropoly a v neposlednom rade, aby vybraný investor mohol po prevzatí tohto investičného zámeru od mestskej časti Staré Mesto takmer neodkladne pristúpiť k jeho realizácii. Verejné prerokovanie, pripomienkovanie a schválenie Urbanistickej štúdie Námestia SNP je jedným z posledných krokov tzv. predinvestičnej fázy zo strany samosprávy mestskej časti a mesta. Je to zároveň príležitosť pre odbornú, ale najmä laickú verejnosť zúčastniť sa na príprave tohto náročného projektu.

Veľký symbolický význam Námestia SNP, jeho zložitosť v rámci širších vzťahov, ale aj naša úprimná snaha o trvalé budovanie nových foriem občianskej participácie v bratislavskom Starom Meste sú hlavnými dôvodmi, pre ktoré sme sa rozhodli pripraviť kvalitné a nadštandardné verejné prerokovanie práve tejto urbanistickej štúdie. Ako starosta i ako občan Bratislavy verím, že niektorú z foriem verejného prerokovávania (verejné prezentácie, konzultácie, internet) využije čo najväčší počet občanov a návštevníkov Bratislavy.

Ja môžem prisľúbiť, že s každou pripomienkou sa budeme zaoberať, analyzujeme ju a vyhodnotíme. Ako sme to urobili, si bude môcť každý občan skontrolovať na verejnom zasadnutí miestneho zastupiteľstva koncom júna 2001. Nemôžem, pochopiteľne, sľúbiť, že každú pripomienku budeme akceptovať a podľa nej upravíme štúdiu. Urobíme však všetko pre to, aby o tomto zámere mal informácie z prvej ruky každý Bratislavčan, ktorého to zaujíma, a aby sa  s jeho názorom včas, zodpovedne a transparentne odborníci zaoberali.

Andrej Ďurkovský, starosta Starého Mesta

Páčil sa vám článok?