Výstavbu nového hypermarketu Tesco v Lamači odďalujú mestskí poslanci

10.9.2011
0
Páčil sa vám článok?

Rozhodnutie o výstavbe hypermarketu Tesco na rozhraní mestských častí Lamač a Karlova Ves v lokalite zvanej Kaťušina lúka sa stále odďaľuje. Obe mestské časti pritom majú o jeho vybudovanie mimoriadny záujem.

Podľa starostu mestskej časti Lamač Ľubomíra Plaia je v tejto časti Bratislavy nedostatok obchodov a mnohí Lamačania chodia nakupovať do iných častí mesta, napríklad do niekoľko kilometrov vzdialených hypermarketov v Petržalke. K výstavbe hypermarketu sa preto stavajú kladne a samotná mestská časť ju odobrila už dvakrát.

Nové Tesco by sa malo rozkladať v priestore, ktorého využitie na iné účely nie je možné a tento investičný zámer je v súlade s investičnými zámermi rozvoja mestskej časti Lamač. Ide o územie, na západnej strane ktorého sa nachádza napríklad aj stará neriadená skládka (len jej likvidácia si vyžiada náklady okolo 55 miliónov korún). Firma Tesco navyše ponúkla mestu, že ak vysloví s výstavbou hypermarketu súhlas, investuje do mestských komunikácií 128 miliónov korún, čo pri súčasnej finančnej situácii mesta rozhodne nie je zanedbateľná suma. Napriek tomu sa odobrenie výstavby neustále odďaľuje, a to predovšetkým zásluhou výhrad komisie územného a strategického plánovania mestského (celobratislavského) zastupiteľstva. Výhrady sa týkajú predovšetkým pomeru zastavaných plôch a zelene na pozemku pre hypermarket a dopravy.

Komisia požaduje, aby index zelených plôch neklesol pod 51 percent výmery územia s celkovou rozlohou takmer 70 tisíc m2, čo je však ťažko realizovateľné (redukciou parkovacích plôch, ozelenením parkovísk a plochej strechy hypermarketu možno dosiahnuť pomer vyše 45 percent výmery). Pokiaľ ide o dopravu, existujú dva varianty riešenia - jedna počíta s vjazdom i výjazdom vozidiel komunikáciou pri Domove sociálnych služieb Gaudeamus, druhá s vjazdom cez túto komunikáciu a výjazdom pri existujúcich objektoch čerpacej stanice OMV a McDonald´s.

Iba pre úplnosť dodávame, že nové Tesco by malo disponovať predajnou plochou asi 10 tisíc m2 a parkoviskom s kapacitou okolo 1000 parkovacích miest.

(lau)

Páčil sa vám článok?