Opravené Kochovo sanatórium je zas nemocnicou

22.7.2011
0
Zrekonštruované kochovo sanatórium je nemocnicou - Koch sanatorium nove
Páčil sa vám článok?

Známe Kochovo sanatórium na Partizánskej ulici je po rozsiahlej rekonštrukcii prístupné opäť verejnosti. Otvorené je od júla 2011. Gynekologicko-pôrodnícka nemocnica má viac ako tridsať postelí.

V rámci rekonštrukcie tu vybudovali nový operačno-pôrodnícky trakt. Vzhľadom na to že investor nechcel do pôvodnej budovy zasiahnuť, riešením bola nadstavba ďalších dvoch podlaží nad prístavbu ambulancií. Vznikla nová budova, ktorá je s pôvodnou spojená presklenou chodbou.

Kochovo sanatórium na Partizánskej ulici dal postaviť začiatkom tridsiatych rokov minulého storočia jeden z najvýznamnejších československých chirurgov prof. MUDr. Karel Koch. Svojho času išlo o najmodernejšiu nemocnicu v Československu. Po druhej svetovej vojne sanatórium znárodnili a budova sa ďalej využívala ako pôrodnícka a gynekologická klinika. Objekt však postupne pustol a dlhé roky bol prázdny.

Vzhľadom na to, že ide o jedinečnú architektonickú pamiatku funkcionalistického štýlu, investor obnovil budovu v pôvodnej podobe a zachoval aj unikátne architektonické prvky. Náklady na súčasnú rekonštrukciu boli vyše sedem miliónov eur.

(rob, brn)
FOTO - archív Koch

Páčil sa vám článok?