Obnova vinohradov je možnosťou Visutých záhrad

8.7.2011
0
Páčil sa vám článok?

Jednou z možností projektu Visutých záhrad v Bratislave je študovať obnovenie vinohradov v tejto časti mesta. Počas štvrtkovej (7.7.) diskusie k tomuto projektu ešte z minulého volebného obdobia samosprávy to povedal taliansky architekt, historik a teoretik Paolo Portoghesi z rímskej univerzity La Sapienza.

Diskusia sa konala v Primaciálnom paláci za účasti primátora Milana Ftáčnika, hlavnej architektky Ingrid Konradovej, odbornej a laickej verejnosti. Visuté záhrady sa týkajú územia na kopci za študentským domovom Mladá garda. Portoghesi podotkol, že je to špecifický problém. Ak riešenie v Bratislave bude dobré, bude to pozitívne pre ďalšie európske mestá. Taliansky odborník predstavil konkrétne visuté záhrady v rôznych krajinách v minulosti aj v súčasnosti.

"My už istú predstavu, ako by to mohlo vyzerať v Bratislave máme, určite to nebude ľahké dostať do fázy realizácie, pretože ide o priestory, ktoré nie sú len mestské, sú to aj súkromné pozemky," konštatoval primátor Ftáčnik a ocenil Portoghesiho prednášku.

"Kvalita verejných priestorov a celkového verejného priestoru je základnou vizitkou mesta a odzrkadľuje sa v pocitoch jeho obyvateľov," pripomenula hlavná architektka Konradová s tým, že Portoghesi v rozhovore s ňou označil projekt Visuté záhrady za "rozvoj duše mesta". 

(TASR)

Páčil sa vám článok?