V pamiatkovej rezervácii rastie čierna stavba

6.10.2006
Páčil sa vám článok?

Už rok zápasia obyvatelia drahých bytov na Zámockej s nedisciplinovanosťou stavebníka a nepružnosťou staromestského stavebného úradu, ktorý stavbu síce zakázal, ale nechal všetko tak.

Obsiahlu korešpondenciu k prípadu nám priniesla vlastníčka bytu na Zámockej 34 Katarína Lindbergh, do jej bytu sa pre nepovolenú prestrešenú terasu v susedstve celoročne nedostane slnko. Nie je však sama, kto protestuje - od začiatku kauzy sú s ňou zajedno susedia, ktorí zhromaždili pod nesúhlasné stanovisko 34 podpisov a ôsmeho júna tohto roku zaslali stanovisko starostovi Petrovi Čiernikovi. Ten dodnes naň neodpovedal. „Je pre mňa nepochopiteľné, ako môže úradník verejnej správy, hoci aj volený, neodpovedať v riadnom termíne voličovi,“ konštatuje K. Lindbergh.

Marek Hitka zo staromestského miestneho úradu nás informoval, že na základe žiadosti o prešetrenie nadstavby zaslanej 5. septembra 2005 stavebný úrad vykonal 25. 7. 2006 miestnu obhliadku a zistil, že stavebník, Zámocká spoločnosť, a. s. Lučenec, začala stavebné práce bez stavebného povolenia, práce preto s okamžitou platnosťou zastavil a nariadil predložiť žiadosť o dodatočné povolenie stavby. Ak v tomto konaní stavebník nepreukáže, že stavba je v súlade s verejným záujmom, stavebný úrad vraj nariadi jej odstránenie. Redakcia však má k dispozícii list, ktorý dokazuje, že toto rozhodnutie oznámil stavebný úrad sťažovateľom už 28. októbra 2005. A stavba rástla...

Okrem prvej reakcie pred rokom, keď stavebný úrad na popud obyvateľov zo Zámockej ulice zastavil čiernu stavbu, teda realizované „...zmeny v dispozičnom riešení - vybúranie, zamurovanie otvorov, vybúranie stien, nadstavba na terase, úprava kúrenia a pod.....“, ako píše sám úrad, doteraz sa nedialo nič.

Teda dialo sa - stavba pred očami príslušného stavebného úradu rástla ďalej a stavebník nerešpektoval rozhodnutie okamžite zastaviť práce a doložiť doklady, že stavba nebude v rozpore s verejným záujmom. Predstaviteľ Zámockej spoločnosti Miroslav Zervan síce redakcii povedal, že v prácach nepokračujú, len stavbu uzavreli, pohľady zo susedných okien obyvateľom domu však napovedajú niečo iné. M. Zervan tiež vyhlásil, že spoločnosť si práve vybavuje povolenie na zmenu a dokončenie zastrešenia terasy, na ktorú údajne veľmi pršalo, a preto zatekali aj byty pod ňou. Bude zaujímavé sledovať, ako sa rozhodne Stavebný úrad Staré Mesto, lebo aj z diaľky vidieť, že strecha narúša siluetu objektu a to evidentne nie je v súlade s verejným záujmom.

V ulici vznikol občiansky výbor Za skultúrnenie Zámockej ulice, ktorého cieľom je okrem iného aj boj proti čiernym stavbám a ktorý svoje aktivity prezentoval starostovi P. Čiernikovi v máji tohto roka, týždeň pred zaslaním listu, v ktorom žiadajú o prešetrenie veci.

Páčil sa vám článok?