Odporcovia výstavby zavádzajú, tvrdí investor

14.4.2011
0
Odporcovia výstavby zavádzajú, tvrdí investor - Karloveske rameno iii
Páčil sa vám článok?

Spoločnosť J&T Real Estate, a.s., developer projektu Karloveské rameno, považuje informácie prezentované v petícii proti ďalšej výstavbe v lokalite Karloveskej zátoky za mylné a neúplné. Pre agentúru SITA to uviedol výkonný riaditeľ spoločnosti Pavel Pelikán.

Podľa Pelikána v lokalite nevyrúbu 157 stromov ako to tvrdili členovia petičného výboru. "Hoci sa pôvodne počítalo s výrubom 89 stromov, dnes je to už iba 55 stromov, čím sa podarilo uchovať 34 stromov," povedal Pelikán. V prevažnej miere ide podľa neho o druhy topoľa a slivku višňoplodú, teda o náhodne vyrastenú zeleň, ktorá je dlhodobo neudržiavaná. V danom území spoločnosť podľa jej výkonného riaditeľa plánuje sadovnícke úpravy a výsadbu stromov s výmerou asi 3000 metrov štvorcových.

Aktivisti proti výstavbe v blízkosti lodenice, kde chce spoločnosť J&T Real Estate vybudovať osemposchodovú budovu, tvrdia, že sa výrazne obmedzí rozvoj športových aktivít, prístup občanov k ramenu Dunaja, k cyklotrase aj k novej promenáde. "Cyklotrasa aj športové aktivity budú zachované a vďaka projektu Karloveskej pláže budú tieto aktivity aj významne rozšírené a prístupné pre verejnosť, so zameraním na mládež a rodiny," skonštatoval Pelikán. Pri výstavbe sa podľa neho počíta aj s prístupovou komunikáciou pre verejnosť.

"Odčlenili sme z nášho pozemku pás široký 3,5 metra a darovali ho bezplatne mestskej časti Karlova Ves. Odčlenením tejto časti parcely sa zabezpečí prístup vodákov k Dunaju. Prístupovú komunikáciu vybudujeme podľa dohody," dodal výkonný riaditeľ spoločnosti J&T Real Estate. V lokalite tiež podľa neho vybudujú lezeckú stenu, outdoor fitness či pétanque a ďalšie aktivity na Karloveskej pláži, ako napr. ping pong či požičovňu lodí pre verejnosť.

Podľa členov petičného výboru sa tiež výstavbou v Karloveskej zátoke skomplikuje doprava pri Riviére. Spoločnosť J&T Real Estate na to reagovala tým, že zvýšenie dopravy na Botanickej ulici s ohľadom na jej súčasnú intenzitu nie je významné a nespôsobí zahltenie priľahlých križovatiek v území. O tejto skutočnosti svedčí podľa Pelikána aj súhlasné stanovisko magistrátu hlavného mesta z hľadiska záujmov dopravného plánovania, dopravy, referátu MHD a cestného hospodárstva k predloženej projektovej dokumentácii zohľadňujúcej zmeny dopravy v území. Pelikán ďalej uviedol, že náhradné parkovacie miesta investor vybuduje na vlastných pozemkoch a pozemkoch magistrátu v správe mestskej časti Karlova Ves a ich vybudovanie uhradí. Na záver Pavel Pelikán dodal, že zámer výstavby ubytovacieho zariadenia je plne v súlade s územným plánom mesta. Investor sa podľa neho bude riadiť záväzným stanoviskom hlavného mesta, ktoré určuje súlad s územným plánom.

Spoločnosť J&T Real Estate, a.s. reagovala na informácie zverejnené v súvislosti s Petíciou za záchranu prístupu občanov k vode Dunaja v Karloveskom ramene. Tú minulý týždeň odovzdali členovia petičného výboru na karloveskom miestnom úrade. Aktivisti v petícii žiadajú primátora Bratislavy, starostku Karlovej Vsi aj mestských poslancov, aby podnikli kroky proti výrubu stromov v lokalite a aby zabránili výstavbe ďalšieho osemposchodového domu v Karloveskej zátoke. Petíciu podpísalo viac ako 5000 ľudí. Členovia petičného výboru sú proti výstavbe aj z toho dôvodu, že "premenovanie bytového domu na ubytovňu pre športovcov" považujú za arogantný prostriedok k obídeniu zákona. Developerom projektu výstavby v Karloveskom ramene je spoločnosť J&T Real Estate.

(sita)

Páčil sa vám článok?