Chcú pokračovať v Urbanistickej štúdii Veľká lúka

16.3.2011
0
Páčil sa vám článok?

Vedenie mestskej časti Dúbravka, tvorcovia Urbanistickej štúdie Veľká lúka a obyvatelia mestskej časti sa zhodli na potrebe pokračovať v predstavenom koncepte urbanistickej štúdie. Na verejnom prerokovaní k urbanistickej štúdii zóny Veľká lúka sa zúčastnilo vyše 150 občanov a bývalých i súčasných poslancov.

Hovorilo sa o aktuálnej situácii o plánovanej výstavbe v okolí bývalého areálu Technického skla. Občania reagovali na predstavený koncept otázkami o vlastníctve a z toho vyplývajúcich zmien pre majiteľov pozemkov, ďalej na časový horizont investičného zámeru a na stanovisko súčasných poslancov miestneho zastupiteľstva.

Územie bývalého závodu Technické sklo s rozlohou 12,5 ha navrhujú spracovatelia urbanistickej štúdie transformovať z priemyslu na výrobné a nevýrobné služby a sklady. Územie archeologickej lokality „Villa Rustika" chcú urbanisticky začleniť do zóny, vybudovať okolo pamiatky námestie a sústrediť tu kultúrne zariadenia (múzeum archeologických artefaktov).

Urbanistická štúdia rieši územie 99,43 ha s 6 590 obyvateľmi. V prípade výstavby by bolo potrebné vybudovať 4 000 parkovacích miest, z toho 70 percent pod zemou. Individuálna výstavba by mala zaberať 40 percent územia a malopodlažné bytové domy 15 percent územia. V prípade výstavby by bolo potrebné vybudovať aj jednu základnú školu, štyri materské školy a jednu polikliniku. V rámci dopravného riešenia urbanistickej štúdie sa uvažuje o dopravnom napojení zóny na cestu II/505 a následne nadradenú dopravnú sieť napojiť na okružnú križovatku, zaústením do päťramennej križovatky, ktorá je v návrhu projektu Lamačská brána. Momentálne prebiehajú rokovania so spoločnosťou Alfa 04 o kapacite napojenia na II/505 a následne na diaľnicu. Ku kompletnej infraštruktúre treba zaradiť aj obchodnú sieť, vybudovanie vodojemu, plynových rozvodov, kanalizácie s pripojením na rozšírenú kapacitu čistiarne odpadových vôd v Devínskej Novej Vsi.

(sita)

Páčil sa vám článok?

Najčítanejšie