Výstavbu cyklomostu by chceli urýchliť

25.2.2011
0
Páčil sa vám článok?

Podpisom dohody k projektu CYKLOMOST II. by sa mala urýchliť jeho výstavba. Dúfajú v to predseda Bratislavského samosprávneho kraja (BSK) Pavol Frešo, primátor Bratislavy Milan Ftáčnik aj starosta mestskej časti Devínska Nová Ves Milan Jambor.

Tí dnes podpísali dohodu s rakúskou stranou, ktorá sa na projekte tiež podieľa.

S výstavbou mosta začali v Rakúsku vlani, na svojej strane obnovili oblúky mosta. Uviedol to Rudolf Schwartz, vedúci projektu na rakúskej strane. Tento rok plánujú vybudovať nosnú oceľovú konštrukciu cez rieku Morava. Schwartz vyslovil želanie, aby sa most postavil čo najskôr. Na Slovensku zatiaľ v projekte CYKLOMOST II. prebieha verejné obstarávanie, ktoré by malo byť v priebehu niekoľkých týždňov vyhodnotené. Ako uviedol predseda BSK Pavol Frešo, pred začatím výstavby budú musieť ešte dodržať "pauzu, ktorá je povinná z hľadiska ekológie." Tá by mala uplynúť koncom augusta. Po nej by slovenská strana chcela začať s výstavbou cyklomosta a jej dokončenie by malo byť podľa Freša otázkou niekoľkých mesiacov.

Člen dolnozemskej vlády v Rakúsku Herbert Nowohradsky uviedol, že výstavba cyklomosta cez rieku Morava by mala byť začiatkom výstavby aj ďalších mostov, ktoré spoja Slovensko s dolnozemským Rakúskom. Podľa primátora Bratislavy Milana Ftáčnika rakúsky kraj Schlosshof, s ktorým nás má cyklomost spojiť, poskytuje veľa atraktívnych podujatí, ktoré navštevujú aj obyvatelia Bratislavy. "Verím, že tento most umožní aj opačný pohyb," uviedol Ftáčnik. Primátor tiež pripomenul, že na plné využitie mosta je potrebné dostavať cyklotrasu Karlova Ves - Devín.

Most medzi Devínskou Novou Vsou a krajom Schlosshof bude slúžiť pre cyklistov, peších turistov a záchrannú službu. Most sa stane dôležitým spojovacím článkom regionálnej siete rakúskych a slovenských cyklotrás. Rozpočet na výstavbu cyklomosta predstavuje viac ako 5,4 milióna eur, ktoré budú rozdelené medzi Slovensko a Rakúsko v pomere približne 53 ku 47 percentám. Väčšina z prostriedkov, ktoré má poskytnúť Slovensko, pôjde z fondov Európskej únie. Ide o sumu 2,3 milióna eur. Bratislavský samosprávny kraj doplatí približne 300-tisíc eur.

(sita)

Páčil sa vám článok?