Nová štvrť posunie hranice centra mesta

6.10.2006
Páčil sa vám článok?

O novej nábrežnej štvrti Eurovea v zóne Pribinoej ulice, ktorú začala stavať írska developerská spoločnosť Ballymore Properties, sme sa pozhovárali s jej výkonným riaditeľom Petrom BACONOM.

- Eurovea bola navrhnutá ako nová nábrežná štvrť v srdci Bratislavy, ktorá posunie hranice existujúceho historického centra mesta až k Dunaju. Dunajské nábrežie je pre mesto výhodou, ktorá až doteraz nebola dostatočne využitá. Eurovea bude preto spájať nábrežie s centrom mesta a doplní jeho nedostatočnú ponuku obchodov a priestorov na zábavu a voľný čas. Projekt bude tiež zahŕňať kancelárske priestory, byty, hotel, ako aj najväčšie podzemné parkovisko v Bratislave. Zámerom projektu nie je konkurovať, ale skôr doplniť možnosti historického centra mesta. Eurovea sa tak sama o sebe stane destináciou, ktorá ponúkne v strednej Európe neopakovateľné prostredie na nákupy a zábavu. Sústredí v sebe to najlepšie zo súčasného dizajnu a architektúry, ale s rešpektom k historickému a kultúrnemu charakteru mesta. Zóna sa bude rozprestierať okolo nového námestia, ktoré bude ohniskom kultúrnych a rekreačných aktivít. Nové Slovenské národné divadlo v priamom susedstve zóny, situované oproti centrálnemu námestiu, tiež prispeje k vnímaniu celej zóny Eurovea ako mestského centra kultúry.

Prečo ste si ako miesto pre túto svoju investíciu zvolili práve Bratislavu?

- Bratislava bola po stáročia križovatkou Európy. Po tom, čo si nadnárodné spoločnosti čoraz viac uvedomujú enormný potenciál stredoeurópskych trhov, Bratislava je vďaka svojej strategickej polohe na brehu Dunaja predurčená obnoviť v 21. storočí svoje prominentné postavenie z minulosti. Vstup do Európskej únie podnietil hospodársky a obchodný rozvoj krajiny a významne zvýšil prílev zahraničných investícií na Slovensko všeobecne, ale najmä do Bratislavy a okolia. Slovensko je mladá reformná ekonomika a jej hospodársky rast predstihuje vývoj v ostatných krajinách strednej Európy.

Pripravuje spoločnosť Ballymore Properties v Bratislave aj iné investície?

- Ako developerská spoločnosť zvažujeme všetky príležitosti, ale v súčasnosti sa naplno venujeme výstavbe prvej fázy zóny Eurovea.


Zhováral sa Juraj Handzo
NÁŠ ROZHOVOR

Páčil sa vám článok?