Výstavba na Prešovskej obmedzuje obyvateľov

24.8.2010
0
Páčil sa vám článok?

Obyvatelia na Prešovskej ulici v bratislavskom Ružinove sa nemôžu dostať k svojmu hlavnému vchodu, pretože investor si tu ohradil parcely určené na budúcu výstavbu polmetrovým betónovým valom. Pre agentúru SITA to uviedol Ladislav Debnár, člen petičného výboru proti výstavbe administratívno-obytného komplexu na Prešovskej.

Spoločnosť HOC spol. s r.o. chce podľa Debnára na území vybudovať administratívno-obytný komplex pozostávajúci z dvoch výškových budov - 14-poschodového administratívneho centra a 15-poschodového obytného domu v stabilizovanom území vo vnútrobloku existujúcej zástavby. S výstavbou nesúhlasia obyvatelia, ktorí svoj nesúhlas vyjadrili petíciou so 466 podpismi. Ako uviedol Debnár, v súčasnosti sú parcely určené na budúcu výstavbu ohradené - je cez ne položený polmetrový betónový val, ktorý stavebník položil bez povolenia ružinovského stavebného úradu. Obyvatelia bytov na Prešovskej 46 tak majú podľa neho obmedzenú možnosť využívania svojej nehnuteľnosti, keďže hlavný vchod je prístupný len cez pozemky HOC spol. s r.o..

Podľa Maroša Smolca, hovorcu Ružinova, bol na mieste navrhovanej stavby vykonaný opakovane štátny stavebný dohľad. "Podľa stavebného zákona sa nejedná o stavbu pevne spojenú zo zemou, a preto nie je potrebné povolenie podľa stavebného zákona. Stavebný úrad nemá žiadne iné kompetencie riešiť situáciu na Prešovskej ulici. Pri výkone štátneho stavebného dohľadu bolo verifikované, že vstup do objektu nebol zamedzený," uviedol Smolec. Agentúra SITA osloví aj investora.

Spoločnosť HOC spol. s r.o. sa podľa Debnára snaží opätovne získať súhlasné záväzné stanovisko magistrátu hlavného mesta na výstavbu administratívno-obytného komplexu. "O získanie súhlasného stanoviska sa HOC pokúšala už v roku 2009, avšak oddelenie územného plánovania a rozvoja mesta Bratislavy jej žiadosť vrátilo späť ako bezpredmetnú pre chýbajúce výpočty statickej a dynamickej dopravy a chýbajúcu bilanciu plôch v stabilizovanom území," uviedol Debnár.

Podľa Smolca ružinovský stavebný úrad na stavbu neeviduje žiadny nový návrh na vydanie územného rozhodnutia. V minulosti územné konanie o umiestnení stavby stavebný úrad zastavil. Podľa Debnára by sa výstavbou znehodnotilo životné prostredie obyvateľov v okolitých domoch likvidáciou zelene a stromov, ktoré by stavebník nahradil iba z časti. Nová výstavba by podľa neho v niektorých bytoch spôsobila oslnenie odrazom od sklenej plochy, v iných bytoch by naopak spôsobila tienenie na hranici svetlotechnických noriem. V dôsledku dynamickej dopravy by sa tiež zvýšila prašnosť, hlučnosť a znečistenie ovzdušia exhalátmi v okolitých bytoch.

"Je tu tiež riziko poškodenia statiky osemposchodového bytového domu (Prešovská 46), ktorý stojí v tesnej blízkosti plánovanej výstavby, pretože nemá pilotáž," uviedol Debnár. Podľa neho stavebná komisia v Ružinove navrhla vypracovanie územného plánu zóny pre túto oblasť, aby sa územie zregulovalo. "Tento návrh schválili aj poslanci miestneho zastupiteľstva, ale do dnešného dňa sa vypracovanie tohto plánu nezadalo žiadnej architektonickej kancelárii," uviedol Debnár.

(sita)

Páčil sa vám článok?