Stavebný úrad nevyhovel protestu proti Retru

19.8.2010
0
Páčil sa vám článok?

Krajský stavebný úrad v Bratislave nevyhovel protestu prokurátora proti dodatočnému zvyšovaniu komplexu Retro v bratislavskom Ružinove a potvrdil správnosť rozhodnutia ružinovského stavebného úradu. Informácie boli zverejnené na oficiálnej internetovej stránke mestskej časti.

Budova má vyrásť na mieste bývalého nákupného strediska Jadran na Nevädzovej ulici. Zvýšenie z pôvodných 17 poschodí na 25 povolil starosta mestskej časti Slavomír Drozd.

Proti zvýšeniu Retra sa už dávnejšie vyslovili občania, nesúhlasilo ani hlavné mesto. Magistrát argumentoval, že sa malo začať nové územné konanie s novým záväzným stanoviskom mesta ako pre nový projekt. Podľa mestskej časti však ide o zmenu stavby pred dokončením a pokiaľ sa nemení pôdorys a umiestnenie stavby, nemusí ísť o nové územné konanie. Riaditeľ investorskej spoločnosti Michal Lukačovič tvrdí, že k žiadosti o zmenu stavby pred dokončením získal všetky potrebné povolenia a preto bolo rozhodnutie v kompetencii stavebného úradu mestskej časti. Výstavba Retra by mala byť hotová do konca roka.

V okolí Retra sa zmení aj doprava. Nevädzová ulica sa rozšíri na trojprúdovú, rozšíri sa chodník a vymení verejné osvetlenie. Okolo budovy Retro bude cesta, ktorá bude navádzať autá do podzemných garáží z Nevädzovej ulice z oboch strán. Napojenie Ďatelinovej ulice na Gagarinovu je podľa Lukačoviča komunikácia zahrnutá v platnom územnom pláne mesta, ktoré s jej vybudovaním počítalo dávno predtým, ako vznikol projekt Retro. Spoločnosť Centaurea, a.s. dostala ako podmienku realizáciu tejto stavby v záväznom stanovisku magistrátu hlavného mesta k investičnej výstavbe. "Prepojenie ulíc má odľahčiť v súčasnosti jediné napojenie sídliska Trávniky - križovatku Nevädzová-Tomášikova na nadradený dopravný systém mesta," uviedol Lukačovič.

Budova Retra má vyrásť na mieste bývalého nákupného strediska Jadran na Nevädzovej ulici. Zvýšenie z pôvodných 17 poschodí na 25 povolil starosta mestskej časti Slavomír Drozd. Ružinovská samospráva investora spoločnosť Centaurea, ktorá je členom skupiny Weon group, zaviazala k vyvolaným investíciám za takmer milión eur do rekonštrukcie parku na Rumančekovej, dynamickej aj statickej dopravy, chodníkov, garáží a zelene. V polyfunkčnom komplexe Retro by mali byť okrem bytov a kancelárií aj obchody, pošta, bankové expozitúry, gastronomické zariadenie, súkromné lekárske ambulancie. Mala by tu byť tenisová hala, fitnes, relax s doplnkovými službami.

(sita)

Páčil sa vám článok?