Na Hlavnom námestí bude zlatistá žula

6.10.2006
Páčil sa vám článok?

O práve začatej rekonštrukcii Hlavného námestia a o tom, čo všetko sa na tomto centrálnom mestskom priestore zmení, sme sa pozhovárali s autorom projektu obnovy námestia, architektom Ottom GROSSMANNOM.

- Pri návrhu prestavby sme vychádzali z toho, že funkcia Hlavného námestia sa oproti minulosti výrazne zmenila a plní nové funkcie - zhromažďovaciu, kultúrnu a iné. Cieľom je, aby bolo riešené bezbariérovo, bez zbytočných výškových predelov, a aby na ňom bola vybudovaná potrebná infraštruktúra. Pri návrhu sme vychádzali z poznania, že námestie bude fungovať v zimnej prevádzke, keď na ňom bývajú Vianočné trhy, a v letnej prevádzke, keď sú tu letné sedenia. Pre stánky Vianočných trhov budú vybudované príslušné zariadenia, ako sú elektrické prípojky či lapače tukov, pokiaľ ide o prevádzku v lete, letné sedenia budú oproti súčasnému stavu posunuté bližšie k stredu námestia, aby neprekážali pohybu chodcov na korze.

Aké ďalšie zmeny nastanú na námestí?

- Na námestí nám chýbal vo väčšom meradle prvok vody, preto sme navrhli variant rozšírenia existujúcej fontány o vonkajší kruhový prstenec. Umiestnime tam aj osvetlenie fontány a decentné ozvučenie. Zmení sa aj osvetlenie námestia, stožiare so svietidlami nahradia svietidlá umiestnené v dlažbe a na fasádach budov, ktoré budú osvetľovať najmä fasády. Pokiaľ ide o zeleň, v blízkosti miesta, kde je umiestnená plastika napoleonského vojaka, umiestnime jeden vyrastený platan, ktorý v horúcich dňoch poskytne potrebný tieň, päť ďalších menších stromov bude v mobilných kontajneroch. Ďalším novým prvkom bude pitná fontána v tvare strážnej búdky a pranier, ktorý sa kedysi na Hlavnom námestí aj reálne používal.

V čom bude špecifická použitá dlažba?

- Dlažba bude zo špeciálneho druhu žuly s názvom China Yellow s protišmykovou úpravou. Ide o krásne zlatisto sfarbenú žulu, ktorá pozdvihne celý priestor námestia. Pri výbere materiálu sme zohľadnili typ dlažby použitý na iných miestach v Starom Meste. Keďže Hlavné námestie je ústredným priestorom Starého Mesta, naším zámerom je, aby na ňom vyvrcholila aj kvalita použitej dlažby.


Zhováral sa Juraj Handzo
NÁŠ ROZHOVOR

Páčil sa vám článok?