Výstavba Južného mesta sa má začať na jeseň

15.8.2010
0
Páčil sa vám článok?

Prvé stavebné práce na Južnom meste (South City) v bratislavskej Petržalke sa začnú na jeseň tohto roka. Pre agentúru SITA to uviedla marketingová manažérka spoločnosti Cresco Popper Investment Lýdia Halířová.

"Momentálne sa pripravujeme na začiatok prvých stavebných prác v zóne C1 s názvom Slnečnice, doteraz sa na území pracovalo na prekládkach inžinierskych sietí," povedala Halířová. Investor by totiž mal v septembri získať stavebné povolenie pre celú zónu Slnečnice (ako prvú etapu zóny C). Momentálne má spoločnosť zazmluvnených prvých 30 klientov. Zóna Slnečnice ako prvá etapa zóny C by mala byť vybudovaná medzi cestou na Rusovce a petržalskou hrádzou. Slnečnice bude tvoriť 192 bytov a 70 rodinných domov.

Stavebné povolenie zatiaľ chýba aj pre prvú etapu zóny B, spoločnosť Cresco Popper Investment oň ešte nepožiadala. "Táto etapa bude nasledovať po Slnečniciach," uviedla Halířová. Zóna B pri Panónskej ceste by mala byť obytná štvrť s nákupným bulvárom. Stredom celého územia by mal prechádzať mestský park s rozlohou 3,75 hektára. Jeho súčasťou by mali byť vodné plochy s rozlohou okolo 100 štvorcových metrov, kaviarne, cukrárne, reštaurácie, lavičky, altánky či cyklistické a korčuliarske dráhy napojené na bratislavskú hrádzu. Spoločnosť Avestus Real Estate (bývalý Quinlan Private Golub) v súčasnosti pripravuje projektovú dokumentáciu pre prvú etapu zóny A. "Ešte nevieme spresniť, či sa nám ju podarí do konca roka 2010 sfinalizovať, nakoľko zvažujeme rôzne alternatívy detailného riešenia," uviedla developerská spoločnosť Avestus Real Estate. Spoločnosť však verí, že stavebné povolenie sa jej podarí získať v roku 2011. Zóna A by mala ponúkať rezidenčné, relaxačné a nákupné priestory, business park s kancelárskymi priestormi, hotelom a garážovými domami.

Projekt Južné mesto celkovo počíta s vybudovaním 20 000 parkovacích miest, 80 percent z nich však bude pod zemou alebo v parkovacích domoch. Táto nová mestská časť by mala byť v budúcnosti napojená na existujúce hlavné petržalské cestné ťahy. Okrem kruhového objazdu na križovatke Dolnozemskej s Panónskou smerom na Rusovce by sa mala zároveň rozšíriť mimoúrovňová križovatka Panónska - Jantárová a vybuduje sa nová komunikácia v západnej časti. Na výstavbe Južného mesta, za pôvodne odhadovaných 1,5 mld. eur, sa podieľa developerská spoločnosť Cresco Group a medzinárodný developer Avestus Real Estate.

(sita)

Páčil sa vám článok?