O podobe galérie rozhodne ďalšia súťaž

6.10.2006
Páčil sa vám článok?

O ďalšom postupe pri rekonštrukcii objektov Slovenskej národnej galérie sme sa pozhovárali s jej generálnou riaditeľkou Katarínou BAJCUROVOU.

- Od septembra minulého roku je uzatvorený Esterházyho palác, kde trvá rekonštrukcia. Jej cieľom je štandardizácia výstavných priestorov, po ktorej by mali zodpovedať úrovni podobných priestorov v zahraničí, čo znamená, že budú klimatizované, bude do nich bezbariérový prístup a vykonajú sa aj ďalšie úpravy. Stavebná časť prác má byť ukončená ešte vo februári, do jari sa bude dopĺňať vybavenie interiérov tak, aby vyhovovali výstavným projektom. Obnova Esterházyho paláca je zároveň prvou etapu celkovej rekonštrukcie priestorov Slovenskej národnej galérie.

Aký bude ďalší postup pri rekonštrukcii galérie?

- Na základe výsledkov prvej, ideovej urbanisticko-architektonickej súťaže bol vypracovaný návrh ďalšieho postupu, ktorý bol predložený na ministerstvo kultúry. Je predpoklad, že bude nasledovať užšia súťaž s veľmi presným zadaním, vrátane rozpočtu. Súťaž by mala byť medzinárodná a jej zameranie by malo byť pragmatickejšie ako v prípade prvej, ideovej súťaže, v ktorej sa objavili aj niektoré nerealizovateľné návrhy.

Aké sú zámery s moderným premostením galérie, ktoré je už dlhší čas pre havarijný stav uzavreté, a s jej ďalšími priestormi?

- Tzv. Dedečkov stupeň - moderné premostenie - sa má zachovať, diskusiu o tom, či ho zbúrať alebo nie, považujeme za skončenú. Je predpoklad, že pri jeho obnove budú použité iné materiály a malo by byť zlepšené po technologickej i estetickej stránke. Na nádvorí by mala ostať zeleň, rátame tiež s adaptáciou objektu Vodných kasární, ktorá by umožnila obohatenie jeho funkcií pre verejnosť. Úpravami musí prejsť aj depozitár - vlaňajšia havária vodovodného potrubia na nábreží ohrozila umelecké predmety a preukázala nevhodnosť umiestnenia depozitu v suteréne. Rekonštrukciou by mala prejsť aj administratívna budova, naším zámerom je aj rozšírenie knižnice a archívov. Máme aj určité rezervné plochy - bývalý amfiteáter a časť parkoviska. Viac ukáže súťaž, ktorej víťaz musí pripraviť aj projektovú dokumentáciu. V roku 2006 by sa následne mohlo pristúpiť k verejnému obstarávaniu.


Zhováral sa Juraj Handzo
NÁŠ ROZHOVOR

Páčil sa vám článok?