Súd zastavil výstavbu v parku na Belopotockého

17.6.2010
0
Páčil sa vám článok?

Krajský súd v Bratislave zastavil výstavbu polyfunkčného domu v parku na Belopotockého. Ide o predbežné opatrenie pokiaľ súd nerozhodne v prípade zákonnosti stavebného povolenia a tretieho územného rozhodnutia. Obyvatelia z okolitých domov totiž ešte v júni 2009 podali žalobu proti vydanému stavebnému povoleniu.

Stavebný úrad im neoznámil, že prebieha stavebné konanie, a tak nemohli vzniesť pripomienky a odvolať sa voči vydanému povoleniu, informovala dnes Soňa Párnická z Občianskej iniciatívy za zachovanie životného prostredia v Starom Meste. Rozhodnutie súdu zatiaľ nie je právoplatné.

"Obyvatelia vyznačenie právoplatnosti očakávajú v týchto dňoch, čo bude fakticky znamenať zákaz stavebných prác do rozhodnutia súdu," povedala Párnická. Podľa advokátky a právnej zástupkyne občanov Márie Kolíkovej sa voči tomuto rozhodnutiu súdu nedá odvolať. "Je to osobitné rozhodnutie v správnom súdnictve," povedala Kolíková.

Rozhodnutie krajského súdu o odložení vykonateľnosti stavebného povolenia je podľa nej významné pre ochranu práv opomenutých účastníkov. "Súd sa ukázal ako efektívny nástroj ochrany práv, myslí si Kolíková. V súvislosti so stavbou polyfunkčného domu boli pritom v minulosti vydané aj tri územné rozhodnutia. Prvé z nich zrušil Najvyšší súd SR v januári tohto roka a druhé v marci. Tým sa podľa advokátky "čiastočne odstránil právny chaos, keď v jednom čase existovali viaceré územné rozhodnutia k jednej stavbe".

Tretie územné rozhodnutie, ako aj stavebné povolenie je predmetom spomínaného súdneho prieskumu na krajskom súde. Ten okrem zastavenia výstavby uložil stavebnému úradu v Starom Meste, aby doručil vydané stavebné povolenie obyvateľom v okolí stavby, ktorí boli predtým z konania vylúčení. Súd tým podľa občianskej iniciatívy vytvoril priestor, aby mohol prebehnúť riadny proces povoľovania s účasťou dotknutých obyvateľov. Agentúra SITA oslovila aj spoločnosť ZIPP Bratislava, s.r.o. Jej konateľka Jana Varinská je údajne na dovolenke, vyjadriť by sa k tomu mohla pravdepodobne na budúci týždeň.

Kauza parčíka na Belopotockého ulici sa ťahá približne 15 rokov, za jeho záchranu bojovala spomínaná občianska iniciatíva. Mesto pozemky údajne nikdy nevlastnilo, niektorí však tvrdia opak. V minulosti pozemky vlastnil Slovenský rozhlas či Ministerstvo obrany SR. Po následných niekoľkých zmenách majiteľa získala pozemky firma Strabag-ZIPP, ktorá tu plánuje postaviť osempodlažný polyfunkčný objekt Apartmán Park.

Park na Belopotockého je posledným pozostatkom bývalých Esterházyovských záhrad, doklady o ich existencii pochádzajú z roku 1825. V súčasnosti by tu malo byť viac ako 30 stromov z pôvodných 120, kríky sú vyrúbané.

"Stavebník mal v zmysle výrubového povolenia ponechať v parku 62 stromov a 11 skupín kríkov o rozlohe 500 metrov štvorcových. Aj tie stromy, ktoré prežili do dnešného dňa, sú ohrozené neodborným postupom výstavby," doplnila Párnická. Momentálne stavebník pripravuje pozemok na stavbu a robí podľa nej intenzívne zásahy do podložia systémom injektáže, kde do zeminy natláča betón.

(sita)

Páčil sa vám článok?