Nábrežie pri PKO má byť mestom v meste

6.10.2006
Páčil sa vám článok?

O tom, čo prinesie Bratislave výstavba nového polyfunkčného komplexu RIVER PARK, sme sa pozhovárali s predsedom predstavenstva akciovej spoločnosti J&T REAL ESTATE, ktorá je investorom projektu, Petrom KORBAČKOM.

- Projekt, ktorý postavíme na bratislavskom nábreží, sme sa rozhodli pomenovať RIVER PARK, čím sme chceli v prvom rade vyjadriť jeho spätosť s riekou. Slovo Park má zas evokovať príjemné pocity, ktoré sa, dúfam, budú s novou dominantou Bratislavy spájať. Našou víziou je vytvoriť niečo pekné, príjemné, otvorené, vytvoriť miesto, kde sa žije 24 hodín denne. Práve preto tu umiestnime mix funkcií - špičkové byty, päťhviezdičkový hotel, kancelárie, reštaurácie, obchody a primerané druhy služieb. RIVER PARK bude mestom v meste, jeho zásluhou sa centrum mesta rozšíri na nábrežie, ktoré je v súčasnosti spustnuté a ľudia si ani nemajú kde vypiť kávu. Nezanedbateľné je aj to, že sa zvýši bezpečnosť na tomto území, na ktorom sa ešte donedávna grupovali bezdomovci a asociáli.

Ako sa vyvíjal projekt výstavby?

- Projekt sa postupne menil - uskutočnili sa dve súťaže, z ktorých prvá neuspokojila ani nás, ani verejnosť, preto sme organizovali druhú a z nej vyšiel najlepšie návrh holandského architekta Ericka van Egeraata, zástancu mäkkej mestskej architektúry. Je to architekt európskeho formátu a jeho prostredníctvom sme chceli vniesť do Bratislavy niečo európske. Rešpektovali sme požiadavky magistrátu o citlivé zakomponovanie komplexu RIVER PARK do existujúcej siluety mesta. Chceli sme, aby jeho súčasťou bola aj dominanta, a keďže výšková dominanta by kolidovala s Hradom, Erick van Egeraat prišiel s iným riešením - horizontálnou dominantou vysunutou nad hladinu rieky, ktorá má názov River House.

Podieľajú sa na projekte aj slovenskí architekti?

- Áno, projekt Holanďana Ericka van Egeraata dotvárajú poprední slovenskí architekti, podieľajú sa na príprave všetkých štyroch blokov budov, z ktorých bude RIVER PARK pozostávať.


Zhováral sa Juraj Handzo
NÁŠ ROZHOVOR

Páčil sa vám článok?