Limity pre výstavbu v Podhradí odteraz stanovuje schválený územný plán zóny

6.10.2006
0
Páčil sa vám článok?

Poslanci mestského zastupiteľstva 6. júla schválili návrh územného plánu zóny Podhradie. Ide o najlukratívnejšie pozemky v Bratislave, ktoré sú z veľkej časti už v súkromných rukách.

Územný plán zóny umožňuje na tomto lukratívnom území vytvoriť novú urbanistickú štruktúru, ktorá organicky nadviaže na centrálnu mestskú oblasť Bratislavy a prostredníctvom inovatívneho riešenia - vytvorenia tzv. „plató“ umožňuje prepojiť územie pod hradným bralom s promenádou na nábreží Dunaja. Územný plán zóny kladie dôraz na výrazné prírodné prvky, konkrétne hradné bralo a tok Dunaja, a koncepciou zazelenania územia dotvára podmienky na vytvorenie hodnotného životného prostredia v tejto exponovanej lokalite. Nadväzuje na historické jadro mesta, rešpektuje vysokú mieru kultúrno-historických hodnôt lokality a umožňuje vytvorenie atraktívneho mestského prostredia s celomestským, nadregionálnym a medzinárodným významom pre obyvateľov i návštevníkov mesta.

Novo navrhované dominantné funkcie občianskej vybavenosti a kvalitné stvárnenie verejných priestorov poskytnú šancu, aby sa Podhradie a priľahlá nábrežná promenáda stali obľúbeným miestom Bratislavčanov. Územný plán zóny spracovala pre samosprávu spoločnosť AUREX s.r.o. v spolupráci s architektonickým ateliérom Bogár - Králik - Urban na základe výberu spracovateľa vo verejnej súťaži. Pripomeňme, že magistrát mesta Bratislavy ešte v marci 2003 v spolupráci s Mestským ústavom ochrany pamiatok, Krajským pamiatkovým úradom Bratislava, mestskou časťou Staré Mesto, Štátnou ochranou prírody a Asociáciou priemyslu a ochrany prírody spracoval návrh zadania pre územný plán zóny Podhradie. Snaha vychádzala aj zo záujmu investorov (J&T Global a Avant) zastavať túto lokalitu, keďže v rokoch 2001 – 2002 sa stali vlastníkmi pozemkov v nej a hrozilo, že pre chýbajúcu, resp. nedostatočnú územno-plánovaciu dokumentáciu dôjde k nevhodnému urbanistickému dotvoreniu tohto unikátneho historického územia.

Páčil sa vám článok?