O znížení veže Aupark Tower sa zatiaľ nerozhodlo

6.10.2006
Páčil sa vám článok?

Návrh na výhodný predaj pozemkov pri Starom moste spoločnosti Aupark Tower, ktorý mal byť kompenzáciou za zníženie počtu podlaží rovnomennej výškovej budovy pri Auparku, mestskí poslanci neprerokovali.

Návrh na predaj pozemkov spoločnosti AUPARK Tower, s.r.o., vo výmere vyše 100-tisíc štvorcových metrov v cene za 2000 korún za štvorcový meter, ktorý bol v programe rokovania mestského zastupiteľstva 6. júla, bratislavský primátor Andrej Ďurkovský stiahol z rokovania. Dôvodom bolo, že spomenutá spoločnosť tesne pred rokovaním poslancov deklarovala, že už stratila záujem o kúpu týchto pozemkov.

Pôvodne predložený návrh vznikol ako výsledok rokovaní predstaviteľov mesta s firmou Aupark Tower, resp. spoločnosťou HB Reavis Group, ktorá za ňou stojí. Rokovania sa uskutočnili na základe protestov odbornej i laickej verejnosti, ktorá kritizovala stavbu 22-poschodovej budovy v blízkosti súčasného Auparku v Petržalke. Napriek nesúhlasnému stanovisku mesta Stavebný úrad mestskej časti Bratislava - Petržalka totiž vydal stavebné povolenie na stavbu 22-poschodovej budovy. Mesto sa odvolalo na Krajský stavebný úrad, ktorý však jeho odvolanie zamietol, preto sa obrátilo na ministerstvo výstavby a regionálneho rozvoja, odkiaľ zatiaľ nezískalo stanovisko.

Spoločnosť na rokovaní s predstaviteľmi mesta Bratislavy deklarovala záujem znížiť stavbu na 15 poschodí, pričom kompenzáciou mal byť predaj nehnuteľností v lokalite medzi Starým mostom, Kočánkovou, Klokočovou a Einsteinovou ulicou za cenu zohľadňujúcu spoločnosťou odhadovanú stratu zo zníženia stavby. O lukratívne pozemky však okamžite prejavili záujem ďalší veľkí hráči - spoločnosti J&T Real Estate, Penta Investment, Popper Capital a Spectrum Sk, ktoré za ne ponúkli niekoľkonásobne vyššie sumy.

Napriek tomu, že návrh bol z rokovania stiahnutý, primátor Bratislavy Andrej Ďurkovský vyzval poslancov, aby v bode rôzne predsa len rokovali o takejto možnosti, aby získal prehľad o názoroch poslancov na riešenie tohto problému.

V prijatom uznesení poslanci napokon požiadali primátora, aby ukončil dohodovacie rokovanie so spoločnosťou Aupark Tower o kompenzácii za znižovanie podlažnosti stavby v Petržalke a požiadali ho, aby poveril riaditeľku magistrátu zorganizovaním ponukového konania na kúpu spomínaných pozemkov. Výberová komisia zriadená primátorom Bratislavy potom posúdi predložené ponuky. Poslanci stanovili termín do 28. septembra tohto roka.

Páčil sa vám článok?