Pod Karpatmi vznikne nová obytná štvrť, v ktorej by mohlo bývať sedemtisíc ľudí

4.10.2006
Páčil sa vám článok?

V rámci novej mestskej zóny Podhorský pás sa ráta s výstavbou rodinných a obytných domov. Návrh územného plánu zóny Podhorský pás schválili minulý týždeň poslanci novomestského miestneho zastupiteľstva.

Do obytnej časti na Vinohradoch by malo pribudnúť asi 7000 obyvateľov. Na tomto území s rozlohou asi 330 hektárov býva v súčasnosti približne 900 ľudí. Severozápadnú hranicu zóny Podhorský pás tvorí okraj lesa. Hranica potom pokračuje po Bellovej a Podkolibskej ulici, dotýka sa južnej časti bývalej „Rušičky“ a zaniká na konci lesa nad Cestou na Kamzík. Západná a juhozápadná hranica územia vedie po Vidlicovej ulici, po ulici Pod strážami, Matuškovej ulici a končí sa na Jaskovom rade. Juhovýchodnú hranicu vymedzuje železničný koridor Bratislava - Trnava a rozhranie medzi územiami Vinohrady a Rača. Severovýchodnou hranicou je Pekná cesta.

Oblasť je rozdelená do štyroch sektorov a kvôli vzhľadu krajiny a charakteru zástavby sa na výstavbu vzťahujú určité obmedzenia. Napríklad v sektore Pod Strážami je povolené stavať obytné a rodinné domy len do výšky štyroch podlaží vrátane podkrovia. Podobné je to aj v ostatných sektoroch Sliačska - Podkolibská, Biely Kríž a Slanec. Najviac podlaží, osem, je povolených v rámci výstavby občianskej vybavenosti, resp. nebytových budov v lokalite Biely kríž. V rámci dopravy sa ráta s vybudovaním cesty popri železničnej trati, ktorá by spojila Podkolibskú a Peknú cestu, a s prepojením Račianskej ulice pri ulici Pri Bielom kríži s Peknou cestou (podjazd pod železnicou). Zrekonštruované by mali byť ulice Podkolibská a Sliačska, niektoré cesty nižšej triedy, chodníky, cyklistické trasy popri cestách, zastávky MHD a parkoviská. Pamätať by sa malo aj na životné prostredie a zeleň. Úprava a revitalizácia čaká aj na potoky, ktoré územím pretekajú.

Páčil sa vám článok?