Prípravy stavby mosta Košická pokračujú

16.2.2010
0
Páčil sa vám článok?

Začatie výstavby mosta Košická, ktorý je z hľadiska dopravy v Bratislave stavbou strategického významu, sa priblížilo takpovediac na dosah ruky.

Podľa informácií zo spoločnosti Metro, a. s., ktorá je poverená realizáciou celého projektu, sa prípravné práce na začatie stavby piateho bratislavského mosta ponad Dunaj začnú už v decembri. Prvým krokom má byť prekládka železničnej vlečky, ktorá umožní vytvorenie priestoru na montáž mostnej konštrukcie.

Stavba je už v štádiu, keď sa ukončuje dokumentácia, ktorá poslúži ako podklad na súťaž na výber dodávateľa stavby. Dokumentáciu preveril medzinárodný konzultant, ktorý ešte do konca novembra odošle správu Európskej investičnej banke (EIB). Ak EIB nebude mať výhrady, medzinárodná súťaž na dodávateľa stavby sa môže začať.

Most má pre mesto obrovský význam, pretože všetky štyri existujúce bratislavské mosty sú extrémne preťažené. Most má umožniť rekonštrukciu alebo vyradenie z prevádzky Starého mosta a odľahčiť Prístavný most, ktorý je najzaťaženejšou mostnou komunikáciou na Slovensku.

Diskusie o tejto stavbe neutíchajú. Podľa spoločnosti Metro je umiestnenie mosta v súlade so smerným územným plánom mesta z roku 1976, s aktualizáciou územného plánu hlavného mesta SR z roku 1993 a s aktualizáciou generálneho dopravného plánu hlavného mesta SR z roku 1995. Investor tvrdí, že stavba je posudzovaná aj z hľadiska vplyvov na životné prostredie už v stavebnom zámere a ďalších stupňoch projektovej dokumentácie formou dielčích štúdií. Projekt podľa neho rieši zamedzenie negatívnych vplyvov na životné prostredie z hľadiska hluku, emisií, výrubu stromov, skládok i dekontaminácie pôdy. Niektoré ochranárske organizácie, ale i mnohí občania, naproti tomu k stavbe naďalej zaujímajú negatívne stanovisko.

(lau)

Páčil sa vám článok?