Oprava čerpacej stanice je pozastavená

15.2.2010
0
Páčil sa vám článok?

Rekonštrukcia bývalej prečerpávacej stanice odpadových vôd v Zimnom prístave v priemyselnej lokalite pri Moste Apollo v Bratislave sa zatiaľ odkladá. Dôvodom je hospodárska, finančná a investičná kríza, ktorá sa prejavila aj v Bratislavskej vodárenskej spoločnosti (BVS).

Pre agentúru SITA to uviedol generálny riaditeľ spoločnosti Daniel Gemeran. "Niektoré zámery idú pomalšie, niektoré boli zmrazené," povedal. Pre projekt je tak stále vypracovaná iba štúdia o tom, aké práce má v pláne spoločnosť vykonať. Investičný zámer zatiaľ spracovaný ešte nie je.

Okrem financií sa však podľa generálneho riaditeľa musia doriešiť aj majetkovo-právne vzťahy okolo nehnuteľností v areáli. Najmä v súvislosti s pozemkom, na ktorom je historický objekt čerpacej stanice a bytovka. Pozemok totiž nepatrí spoločnosti.

Tá sa chce preto s vlastníkom dohodnúť, prípadne ho bude musieť odkúpiť. Následne by sa mali riešiť aj prístupové komunikácie. V súčasnosti je možný prístup len pri hlavnom vjazde do prístavu pri Prístavnom moste. Keď sa chce niekto dostať do objektu, musí prejsť prakticky celým prístavom. Do územného rozhodnutia však podľa Gemerana nebudú môcť ísť skôr, ako budú mať vyriešený vzťah k predmetnému pozemku.

Spracovať by sa mal časom aj "malý územný plán." Jeho cieľom je zmena funkcie objektu, ktorý je stále nefunkčnou čerpacou stanicou. Postupné zmeny a investície by mali smerovať k zmene výrobno-prevádzkovej funkcie na kultúrno-spoločenskú. V suteréne budovy je stará čerpacia stanica so zachovanou technológiou zo začiatku minulého storočia. Mali by tu byť aj rôzne údaje o histórii kanalizovania Bratislavy.

Prvá čerpacia stanica bola vybudovaná preto, lebo keď sa postavili hrádze proti vysokej vode, bolo nutné prečerpávať vodu do Dunaja cez hrádzu. Rekonštrukcia by mala podľa pôvodných odhadov trvať dva až tri roky, spoločnosť plánuje požiadať aj o peniaze z Európskej únie. Po rekonštrukcii by tu mala vzniknúť jedna z expozícií Vodárenského múzea. Centrum múzea pritom zostane na Devínskej ceste, jednotlivé expozície bude mať na ostrove Sihoť a v Zimnom prístave.

Na začiatku 20. storočia bolo v Bratislave vybudovaných 4,1 kilometra stokovej siete. Spomínaná prečerpávacia stanica odpadových vôd bola vybudovaná v roku 1905 a na vtedajšie pomery mala moderné, elektromotormi poháňané odstredivé čerpadlá. Kanalizačné zberače a prečerpávaciu stanicu stavala firma Pittel a Brausewetter z Viedne, strojové zariadenie dodala firma Ganz a Schlick z Budapešti.

Náklady na výstavbu kanalizácie a prečerpávacej stanice sa vyšplhali na tri milióny zlatých. Čerpacia stanica fungovala takmer deväťdesiat rokov. V roku 1992 sa definitívne ukončila jej činnosť a následne bola zaradená do zoznamu technických pamiatok.

(sita)

Páčil sa vám článok?