Proti zastavaniu parčíka na Uršulínskej je primátor, františkáni a aj verejnosť

4.10.2006
0
Páčil sa vám článok?

Zámer zastavať parčík nad podzemnými garážami na Uršulínskej ulice vyvolal vlnu nesúhlasu - proti výstavbe sa vyslovil bratislavský primátor Andrej Ďurkovský i predstavitelia františkánov zo susediaceho kláštora.

Primátor A. Ďurkovský považuje všetky návrhy na zastavanie priestoru dnešného parčíka františkánov na Uršulínskej ulici za problematické. „Akúkoľvek zástavbu tohto priestoru osobne považujem za krok späť oproti súčasnému stavu a budem proti vydaniu kladného záväzného stanoviska hlavného mesta k investičnej činnosti,“ uviedol.

Primátor pripomenul, že podmienkou vybudovania podzemných garáži v tejto lokalite bola veľmi striktná dohoda medzi majiteľom pozemku - rádom františkánov, investorom a mestom o nutnosti zachovania aspoň parčíka. „Vtedy sa argumentovalo historickými dôvodmi, preto je trochu zvláštne, že po pár rokoch naraz tieto historické dôvody pominuli,“ konštatoval.

Primátorov názor by zmenil iba opačný postoj verejnosti, ktorá je na zahusťovanie v centre mesta na úkor zelených plôch veľmi citlivá, ako sa to naposledy prejavilo v prípade parčíka na Belopotockého ulici.

„Na začiatok chcem podotknúť, že architektonické objemové štúdie výstavby objektu nad garážami na Uršulínskej ulici boli vypracované bez nášho vedomia a konzultácie,“ uvádza sa v stanovisku františkánov, ktoré nám poskytol páter Juraj Andrej Mihály. „Historicky tu nebolo pôvodne asfaltové detské ihrisko, ale takmer sedem storočí záhrada, ktorá bola integrálnou súčasťou františkánskeho kláštora.

Kúsok zelenej plochy nad garážami (o ktorú sa stará vlastník garáží PPG) je len torzálna napodobenina toho, čo tu v niekoľkonásobne väčšej ploche bolo až do roku 1948. Pripusťme, že neexistuje „historický dôvod,“ kvôli ktorému spomínaný pozemok by mal ostať nezastavaný. Existuje však dosť nie historických dôvodov pre zachovanie priestoru takého, aký je. Sme presvedčení, že aj tento malý fliačik zelene je minimálne vizuálnym osviežením pre všetkých, ktorí v priľahlých budovách bývajú a pracujú. Tento miniparčík môže byť verejnosti prístupný, ak by došlo k dohode medzi mestom a prevádzkovateľom (PPG).

Najvážnejší dôsledok výstavby zamýšľanej budovy by bolo značné znehodnotenie pohody bývania a práce vo františkánskom a uršulínskom kláštore. Z východnej strany by už do františkánskeho kláštora slnko nikdy viac nezasvietilo a všetci dobre vieme, že „kam nechodí slnko, tam chodí lekár.“ S predstaviteľmi PPG sme rokovali viackrát, ale čo sa týka výstavby nad garážami, naše stanovisko bolo z vyššie uvedených príčin zamietavé.“

Svoj nesúhlas so zamýšľanou výstavbou nám tlmočil aj bývalý bratislavský primátor Peter Kresánek a viacero čitateľov Bratislavských novín, ktorí nám do redakcie okamžite po zverejnení článku zaslali e-maily. „Prečítala som si článok o zastavaní garáží na Uršulínskej ulici a bola som veľmi sklamaná... V inom západnom meste by si toto nik nedovolil,“ okrem iného napísala Monika Šuleková zo Starého Mesta.

Juraj Handzo
FOTO - archív P. Kresánka

Páčil sa vám článok?