Architekti chcú súťaž na halu

4.10.2006
0
Páčil sa vám článok?

Výber najlepšieho riešenia budúcej podoby viacúčelovej športovej haly, ktorej výstavba sa pripravuje v súvislosti s majstrovstvami sveta v ľadovom hokeji v roku 2011, by sa mal zabezpečiť verejnou architektonickou súťažou.

Uvádza sa to v stanovisku, ktoré minulý týždeň prijalo Prezídium Spolku architektov Slovenska. „Usporiadanie majstrovstiev sveta je pre Slovensko veľká pocta i výzva,“ konštatuje prezídium Spolku architektov.

„Je to príležitosť prezentovať nás ako vyspelú kultúrnu krajinu. Jedným z významných faktorov tejto prezentácie bude urbanistické a architektonicko-prevádzkové riešenie novej haly. Architektonická obec si uvedomuje, že nový objekt by mal mať najvyššiu kvalitu, a preto dôrazne žiada všetkých zainteresovaných - štátne orgány, vedenie mesta i vedenie Slovenského zväzu ľadového hokeja, aby výber najlepšieho riešenia zabezpečili formou verejnej architektonickej súťaže pod záštitou Medzinárodnej únie architektov.“

Architekti pripomenuli, že ide o vysoké finančné náklady, ktoré pôjdu najmä zo štátneho rozpočtu, preto považujú takéto riešenie za nevyhnutné a samozrejmé. Vyjadrili presvedčenie, že slovenskí architekti dokážu navrhnúť originálne a kvalitné dielo, na ktoré budeme môcť byť všetci pyšní.

(juh)

Páčil sa vám článok?