Meštiansky dom údajne nestratil svoje hodnoty pamiatky

4.10.2006
Páčil sa vám článok?

Obnova meštianskeho domu na Hviezdoslavovom námestí 25 rešpektovala metodiku krokov, ktoré zvolil Krajský pamiatkový úrad Bratislava a pamiatkové hodnoty budovy ostali zachované.

Vyplýva to zo stanoviska Pamiatkového úradu Slovenskej republiky, ktorý sa dianím okolo tejto budovy zaoberal na základe žiadosti Pamiatkovej inšpekcie Ministerstva kultúry SR. Pamiatková inšpekcia požiadala Pamiatkový úrad SR o posúdenie miery zachovania pamiatkových hodnôt národnej kultúrnej pamiatky uvedeného meštianskeho domu, ktorý rekonštruuje spoločnosť Urbia International. Pracovníci Pamiatkového úradu SR preverovali postup Krajského pamiatkového úradu v Bratislave, ktorý v rokoch 2002 až 2006 vydal v súvislosti s obnovou domu na Hviezdoslavovom námestí dovedna 13 rozhodnutí a stanovísk a dvakrát absolvovali obhliadku objektu.

Ako sa uvádza v stanovisku Pamiatkového úradu SR, Krajský pamiatkový úrad Bratislava zohľadnil požiadavky stavebníka na zvýšenie kapacity objektu, čím meštiansky dom zmenil svoj pôvodný architektonický výraz. Nadstavením nových štyroch podlaží - pri umiestnení posledných dvoch na úrovni 6. a 7. v rozpore s rozhodnutím, ktoré Krajský pamiatkový úrad Bratislava vydal ako jedenáste v poradí - bol pozmenený historický urbanistický koncept daného priestoru v strešnom reliéfe. (Žiada sa dodať, že v 12. a 13. rozhodnutí Krajský pamiatkový úrad Bratislava schválil zmeny stavby pred dokončením, ktorými okrem iného zrušil pôvodne požadovaný typ zastrešenia južného traktu a západného dvorového krídla.)

Pamiatkový úrad SR na základe obhliadky zo dňa 29. mája 2006 po posúdení dosiaľ realizovaných prác blížiacich sa k záveru, z hľadiska súčasných poznatkov a z preskúmaných odborných podkladov o vykonanej obnove konštatoval, že obnova rešpektovala metodiku krokov, ktoré zvolil Krajský pamiatkový úrad Bratislava. „Na základe odborného posúdenia považujeme obnovu za takú, ktorá znamenala v danej situácii realistické riešenie, vedúce k zachovaniu pamiatkových hodnôt, pre ktoré bol objekt vyhlásený za národnú kultúrnu pamiatku,“ uvádza sa v stanovisku Pamiatkového úradu SR. Nepotvrdil tak závery pamiatkovej inšpekcie Ministerstva kultúry SR, ktorá pred časom konštatovala, že rekonštrukcia domu na Hviezdoslavovom námestí mala za následok takmer úplnú stratu charakteru a hodnôt, pre ktoré bol v roku 1963 vyhlásený za chránenú pamiatku.

Páčil sa vám článok?