Stanica konskej železnice opäť ožila

4.10.2006
Páčil sa vám článok?

Stanica Prvej konskej železnice, ktorá bola neskôr pravzorom pre všetky staničné budovy v Uhorsku, znovu ožila, keď sa sem v posledný májový deň presťahovalo generálne riaditeľstvo poisťovne Generali.

Poisťovacia spoločnosť má budovu v prenájme od firmy Woodimex, ktorá ju kúpila v dražbe majetku pôvodného vlastníka a záchrancu tejto pamiatky - spoločnosti Hydrostav v konkurze. Keď sa na jeseň rokovalo o budúcnosti budovy, jeden zo spoločníkov firmy Woodimex, Róbert Šteffek, nás informoval, že budova má slúžiť podobne ako po prvej rekonštrukcii na administratívne účely, čo sa aj stalo. Súčasťou majetku boli aj dobové vyobrazenia stanice Koňky. Niektoré z týchto vzácnych pamiatok zdobia v súčasnosti vstupnú chodbu budovy, nie je však zatiaľ isté, či budú v budúcnosti i s celou zbierkou dostupné verejnosti. Pre tú je v súčasnosti dostupné prízemie stanice, kde je obchodné miesto poisťovne.

Zhodou okolností budovu odovzdali verejnosti na deň presne na 160. výročie prvej jazdy vlaku do Trnavy, samotná budova je však staršia o desať rokov, jej vznik sa datuje do roku 1836. O objekt mala záujem aj mestská časť Bratislava - Nové Mesto, ktorá ho má dokonca v erbe. Na jej kúpu vyčlenila dvanásť miliónov, čo však bolo málo, Woodimex za ňu dal 20,7 milióna korún.

Páčil sa vám článok?