Projekt výstavby polyfunkčného areálu Centrál prešiel verejným prerokovaním

4.10.2006
Páčil sa vám článok?

Zámer vybudovať na území bývalých kúpeľov na Miletičovej ulici polyfunkčný areál Centrál, ktorý ráta s výstavbou hotela, nákupného centra a obytných domov, minulý týždeň za účasti verejnosti prerokovali na magistráte.

Investičný zámer Polyfunkčný areál Centrál sa na základe zákona o posudzovaní vplyvov na životné prostredie dostal na verejné prerokovanie správy o hodnotení tohto areálu. Autorom projektu je architekt Ivan Kubík, ktorý na verejnom prerokovaní zastupoval investora.

Nová stavba má nahradiť dlhodobo zdevastované a rozkradnuté torzo bývalých kúpeľov. Podľa investičného zámeru by na tomto mieste mal vyrásť 110 metrov vysoký hotel. Ráta sa aj s nákupným centrom a wellnes centrom s krytými bazénmi. Postaviť tu majú aj štyri obytné domy so 100 bytmi a dve polyfunkčné budovy s trojuholníkovým pôdorysom. Pod celou plochou sa ráta s podzemnými parkovacími garážami až do hĺbky štyroch podlaží s kapacitou asi 1500 miest a s 500 parkovacími miestami pre potreby okolia.

Proti výstavbe areálu vznikla na pôde Spojenej školy Metodova 2 protestná petícia. Zamestnanci školy spoločne s obyvateľmi okolitých domov namietajú, že výstavba polyfunkčného areálu spôsobí neúnosnú zastavanosť tejto lokality a kritické zvýšenie dopravy najmä na uliciach Jelačičova, Miletičova, Metodova, a následné trvalé ohrozenie zdravia obyvateľov najmä emisiami a hlukom a radikálne zhoršenie bezpečnosti detí navštevujúcich základnú školu a gymnázium.

K projektu sa vyjadril aj hlavný architekt mesta Štefan Šlachta, ktorý považuje túto lokalitu za plne zastavanú, pričom podľa neho inú ako bytovú výstavbu toto územie neunesie. Vyjadril obavu, že plánovaný park so zeleňou na zvýšenom druhom podlaží nebude funkčný. Aj podľa neho existuje riziko zahltenia okolitých križovatiek autami vychádzajúcimi z komplexu. Naopak podľa investora, ktorým je spoločnosť Immocap Group, bolo dopravné riešenie prerokované a odsúhlasené kompetentnými orgánmi a zahŕňa komplexné riešenie až po Most Apollo a priestor pred hlavnou stanicou vrátene všetkých križovatiek.

Predkladaný investičný zámer je plne v súlade s platným územným plánom hlavného mesta Bratislavy, ktorý v danom území definuje funkčné využitie pre občiansku vybavenosť ako administratíva, obchod, bývanie. Navyše investor ponúka aj športovo-rekreačné služby. V prípade zmeny územného plánu je investor pripravený ju zapracovať. Ďalej vybuduje na streche obchodného centra parkovú zeleň, ktorá bude prístupná aj pre širokú verejnosť. Poloha územia v priesečníku významných dopravných trás poskytuje ideálnu príležitosť na umiestnenie výškovej dominanty, ktoré nie je náhodné ako pri iných už realizovaných výškových budovách. Odstupy existujúcich a projektovaných objektov sú v plnom súlade s platnými svetlotechnickými normami.

Páčil sa vám článok?