Podľa občana Fuseka bol porušený zákon

10.12.2009
0
Páčil sa vám článok?

V súvislosti s projektom výstavby bytového komplexu Retro sme oslovili občianskeho aktivistu Petra Fuseka, ktorý projekt sleduje od začiatku a bojuje proti jeho zvýšeniu na 25 poschodí.

V ktorom momente sa začala odvíjať kauza Retro?

- Mestské zastupiteľstvo, ktorého členom je aj starosta Ružinova, schválilo 31. mája 2007 nový územný plán Bratislavy s platnosťou od 1. septembra 2007. Pravdepodobne s týmto vedomím starosta podpisoval 4. júla 2007 územné rozhodnutie pre 17-poschodové Retro na pozemku, kde o pár týždňov mali byť povolené už len štyri podlažia! A to napriek vtedajšej petícii 400 obyvateľov z okolia budúcej stavby.

Kto je teda podľa vás zodpovedný za zvýšenia domu na 25 poschodí ?

- K rozhodnutiu sa otvorene hlási starosta, ktorý povolil a podpísal zmenu stavby pred jej dokončením. Urobil tak ako šéf stavebného úradu v Ružinove v situácii, keď mal možnosť zamietnuť a žiadať nové územné konania pre rozsah žiadanej zmeny. Tak, ako požadoval magistrát.

Aké kroky je možné ešte urobiť, aby sa zabránilo zvýšeniu Retra?

Odvolanie na krajský stavebný úrad, už je podané, momentálne sa dá len čakať na výsledok odvolacieho procesu. Následne podáme podnet na prokuratúru na preskúmanie zákonnosti týchto rozhodnutí. Pri kontrole dynamickej dopravy sme našli riešenia vyhovujúce pôvodne schváleným sedemnástim poschodiam, nie však 25 poschodiam. Kým sa to nevyjasní, radi by sme pozastavili nadstavovanie.

(rob)
Páčil sa vám článok?