Občania vyčítajú starostovi, že povolil zvýšiť Retro

10.12.2009
0
Páčil sa vám článok?

Mnohí obyvatelia Ružinova, najmä tí, ktorí bývajú v okolí bývalého obchodného strediska Jadran, vyčítajú starostovi Ružinova Slavomírovi Drozdovi (Smer-SD), že povolil zvýšenie bytového komplexu Retro na 25 poschodí.

Asi osemdesiat obyvateľov sa na minulotýždňovom verejnom zhromaždení (3. decembra 2009) na miestnom ružinovskom úrade dožadovalo odpovede najmä na otázku, prečo starosta podpísal zvýšenie komplexu zo sedemnástich na 25 poschodí.

Starosta S. Drozd vysvetľoval, že po rokovaniach s investorom a po vzájomnej komunikácii sa dohodli na vynútených investíciách. Investor navyše vybuduje park na Rumančekovej ulici za 700 000 eur, v okolí majú pribudnúť nové lavičky, ihriská i bežecká dráha. Dohodli sa aj na prepojení Ďatelinovej s Gagarinovou ulicou, rozšírení chodníkov pre peších a vybudovaní vyššieho počtu parkovacích miest. Podľa S. Drozda o právoplatnosti rozhodnutia ružinovského stavebného úradu v súčasností rozhoduje krajský stavebný úrad.

Občania vyčítali starostovi, že prenáša zodpovednosť na štátny úrad, ktorý fakticky, z hľadiska bývania, nemá s Ružinovom nič spoločné. Navyše sa ho spýtali, či je pravdou, že s investorom projektu absolvoval exotickú dovolenku, čo však S. Drozd odmietol. Uviedol, že na dovolenke bol sám a má aj doklad o jej zaplatení.

Okrem toho mu vyčítali, že s investorom rokoval o vynútených investíciách ktoré v okolí nepotrebujú, i to, že sa stavia bytový komplex, ktorý zaťaží dopravu v okolí. Starostovi ďalej pripomenuli, že súčasný územný plán mesta pripúšťa v tejto lokalite výstavbu do maximálne štyroch podlaží. S územným rozhodnutím sa vraj ponáhľal už v čase, keď starý územný plán síce platil, ale na svete bol už nový. Pripomenuli mu, že pred rokom s výstavbou komplexu s 31. poschodiami nesúhlasil, no dnes zmenil názor a 25. poschodí povolil.

Na zhromaždení občanov bol aj zástupca investora, ktorý odpovedal na niektoré otázky. Informoval, že z celkového počtu 361 bytov v komplexe je v súčasnosti zatiaľ záujem asi o dvesto. Ďalej uviedol, že v budove budú potraviny, drogéria, mäsiarstvo, reštaurácia, kaderníctvo, pobočky bánk, športová zóna a vrátia sa tam aj prevádzky, ktoré boli v bývalom Jadrane. Informoval, že eviduje aj záujem súkromníka o prevádzku materskej školy v komplexe.

(rob)

FOTO - Robert Lattacher

Páčil sa vám článok?