Výstavbu Retra sprevádza snaha o zvýšenie

10.12.2009
0
Páčil sa vám článok?

Prvé informácie o projekte nového polyfunkčného komplexu Retro priniesli Bratislavské noviny v januári 2007 (BN 1/2007). Najvyššia z budov komplexu bola vtedy naplánovaná na sedemnásť poschodí.

Na jar 2007 predložilo 400 občanov petíciu proti výstavbe, no v júli 2007 podpísal starosta Slavomír Drozd územné rozhodnutie na 17 poschodí.

V máji 2008 požiadal investor stavby, spoločnosť Centaurea o zmenu stavby pred jej dokončením, išlo o zvýšenie zo 17 na 31 poschodí.

V novembri 2008 starosta S. Drozd pod tlakom verejnosti, miestnych poslancov, magistrátu a médií túto žiadosť zamietol. Zástupca spoločnosti Centaurea sa vtedy vyjadril, že budú pokračovať vo schválenom projekte na 17 poschodí. V júni 2009 investor opakovanie požiadal o zmenu stavby pred dokončením, tentoraz na 25 poschodí, a začalo sa stavebné konanie.

Koncom júna 2009 prišla z magistrátu námietka, v ktorej mesto požaduje preverenie návrhu zvýšenia s možnosťami územného plánu a zaslanie posúdenia návrhu na magistrát.

Starosta 19. augusta 2009 žiadosť o zvýšenie schválil aj napriek nesúhlasu miestnych ružinovských poslancov. Na druhý deň - 20. augusta 2009, prišiel na stavebný úrad list z magistrátu s výzvou, aby konanie prerušili, pretože je potrebné vydať nové územné rozhodnutie na stavbu.

Začiatkom septembra sa magistrát proti rozhodnutiu starostu odvolal. Stavebný úrad posunul všetky námietky na krajský stavebný úrad, ktorý má preveriť postup ružinovského stavebného úradu. Kauzou sa začala na podnet občanov zaoberať aj prokuratúra.

Začiatkom decembra 2009 na verejnom zhromaždení občanov starosta Drozd povedal, že so zvýšením Retra súhlasil, pretože sa s investorom dohodol na vynútených investíciách. Obvinenia z klientelizmu odmietol.

(rob)
Páčil sa vám článok?