Terminál na letisku má pripomenúť Štefánika

25.11.2009
0
Páčil sa vám článok?

Interiér nového terminálu Letiska M. R. Štefánika má mať teplé farby, nebude v ňom chýbať motív letectva, originalita a funkčný dizajn, ktorého cieľom je znížiť stres cestujúcich na minimum.

Nový terminál by mal byť hotový v roku 2010. Riešenia interiéru prvej etapy projektu rekonštrukcie a výstavby terminálu sa zhostila architektonická kancelária Milieu Architects z Londýna. Tá spolupracovala na významných projektoch vo Veľkej Británii, v Nemecku, Libanone, Malajzii, Číne, Portugalsku, Bosne a Hercegovine i v Chorvátsku.

Bratislavské letisko v zadaní žiadalo, aby bol interiér novej budovy odlíšený od mnohých univerzálnych typov letísk, ktoré sú rovnaké v mnohých iných svetových mestách. Letisko si želalo vytvoriť jedinečný a regionálne príznačný interiér, nájsť dizajnový jednotiaci prvok, ktorý by bolo cítiť vo všetkých verejných priestoroch a ktorý by dal novej budove terminálu jedinečný charakter.

Architekti Milieu na základe zadania prišli s témou Milana Rastislava Štefánika a symbolov lietania z jeho éry. Život a dielo slovenského vedca, letca, politika a generála bude znázorňovať ústredná grafika na zadnej stene odletovej haly, ako aj model dvojplošníka Caproni v reálnej mierke 1:1, na ktorom Štefánik letel späť do vlasti 4. mája 1919 a tragicky zahynul v blízkosti Ivanky pri Dunaji. Motívy letectva budú evokovať aj štylizované prekrytia check-in pultov z oceľových lán a pružnej textílie, obklady a štruktúra fasády obchodnej zóny, ktorá pripomína rebrovú skladbu lietadla.

Výstavba a rekonštrukcia nového terminálu sa na Letisku M. R. Štefánika začala 16. decembra 2008 poklepaním základného kameňa budovy. Stavba bola rozdelená do dvoch etáp - v prvej, ktorú ukončia v lete 2010, vznikne prvá polovica budúcej budovy s kapacitou 3 mil. až 3,5 milióna cestujúcich ročne. Druhá časť terminálu, ktorá poskytne rozšírenie na konečných 5 miliónov cestujúcich, sa bude stavať v druhej etape, teda v rokoch 2010 - 2012.

V súčasnosti na letisku pokračujú práce na príprave osadenia a montáže strešného plášťa a nosnej oceľovej konštrukcie obvodového plášťa. Generálnym dodávateľom stavby je ZIPP Bratislava, ktorý vyhral tender s predpokladanou cenou stavebných prác 92,94 milióna eur.

(rob,brn)

VIZUALIZÁCIA - Milieu Architects
FOTO - Robert Lattacher

Páčil sa vám článok?