Štúdiu Mlynské nivy - západ poslanci nepodporili

25.11.2009
0
Páčil sa vám článok?

Návrh čistopisu urbanistickej štúdie Mlynské nivy – západ v bratislavskom Ružinove poslanci ani na utorňajšom rokovaní nepodporili. Ide o územie vymedzené ulicami Prievozská, Bajkalská, Plynárenská a Prístavná, kde by mohla vzniknúť nová štvrť.

Je to územie bývalých skladových a výrobných areálov. Viacerí poslanci vyčítali štúdii vysoký index zastavaných plôch a málo zelene. Vypracovanie štúdie financovala spoločnosť Europolis Harbour City, s.r.o., ktorá zastupuje vlastníkov pozemkov.

Urbanistická štúdia by mala podľa architekta a jedného z tvorcov štúdie Romana Talaša vytvoriť pravidlá, ako sa majú investori v danom území správať, definuje tiež verejný priestor, kde sa nemôže stavať. V štúdii sa uvažuje napríklad o zvýšení kapacity križovatky Prístavnej a Plynárenskej, kde by mohol vzniknúť druhý ľavý jazdný odbočovací pruh z Prístavnej ulice. Počíta sa aj s vybudovaním podjazdu pod Bajkalskou ulicou, čím sa vytvorí príjazd do územia z Prístavného mosta (z Petržalky) a odľahčí sa dopravne okružná križovatka na tomto moste. Dočasne sa uvažuje aj s otáčaním motorových vozidiel v polohe križovania dnešnej železničnej vlečky, kde by v ďalšom rozvoji územia východne od Bajkalskej mohla vzniknúť okružná križovatka s primárnou funkciou dopravnej obsluhy tohto územia.

V súčasnosti fungujúca pešia doprava na ulici Mlynské Nivy by mala byť urbanizáciou riešeného územia zatraktívnená hlavne v smere od obchodného komplexu Eurovea od Miletičovej a od Ružinova peším podchodom v kontakte so zastávkou mestskej hromadnej dopravy v križovatke s ulicou Mlynské Nivy. Cyklistická trasa pozdĺž Bajkalskej ulice na Prístavný most do Petržalky by mohla byť doplnená navrhovanou trasou pozdĺž Prievozskej a Gagarinovej. Navrhujú aj cyklistickú trasu pozdĺž ulice Mlynské Nivy s prepojením na Bajkalskú. Podľa materiálu by sa mal výhľadovo zvýšiť počet parkovacích miest z vyše 3200 na viac ako 15 300.

(sita)

Páčil sa vám článok?