Na nábreží vzniknú Dunajské schody

11.11.2009
0
Páčil sa vám článok?

Časť nábrežia pri Dunaji dostane nový vzhľad. Okrem protipovodňového múru existuje už aj vizualizácia budúcej podoby staromestského dunajského nábrežia.

Pôvodne mal Slovenský vodohospodársky podnik, ktorý zabezpečuje protipovodňové práce na strane Starého Mesta, dať čiastočne poškodené nábrežie do pôvodného stavu. Mesto sa však rozhodlo, že popri už prezentovanom návrhu plávajúcej promenády v centre mesta vylepší aj vzhľad existujúceho nábrežia, čím sa pešia zóna v centre predĺži na nábrežie Dunaja.

Nová dlažba má nadviazať charakterom povrchu na tú, ktorá už je v pešej zóne. Dodržaná bude aj optická kontinuita rovnakých prvkov drobnej architektúry, podobne, tak, ako je to na Hviezdoslavovom námestí.

Okrem drobných úprav dostala myšlienka prepojenia Korza s druhou úrovňou promenády novú dimenziu. Ide o tzv. Dunajské schody, ktoré vzniknú v nábrežnej hrane smerom od Reduty k Dunaju v celej šírke Námestia Ľ. Štúra. Vznikne tým prirodzené vyústenie korza, ktoré privedie ľudí priamo k rieke. Schody umožnia pohyb chodcov smerom na plánovanú druhú a tretiu úroveň promenády a budú vstupnou bránou do centra pre turistov z osobných lodí. Dunajské schody budú osvetlené.

(rob)
VIZUALIZÁCIA - m studio/design factory
Páčil sa vám článok?