Stavebné konanie pre Vista Tower prerušili

10.11.2009
0
Páčil sa vám článok?

Stavebné konanie v prípade plánovaného 18-podlažného objektu Vista Tower na Šrobárovom námestí oproti Digital parku v bratislavskej Petržalke je prerušené. Rozhodnutie o tom podpísal starosta Milan Ftáčnik, informoval dnes petržalský hovorca Ľubomír Andrassy.

Vedenie mestskej časti tak zareagovalo na občiansko-právnu námietku, ktorú vzniesol počas stavebného konania v októbri zástupca hlavného mesta. Týkala sa vypovedania nájomnej zmluvy na pozemok, ktorý je súčasťou plánovanej výstavby. Investor sa voči tomuto kroku odvolal, rieši to súd.

"Stavebný úrad bude v konaní pokračovať až po právoplatnom rozhodnutí príslušného súdu," povedal Andrassy. Voči rozhodnutiu mestskej časti o zastavení stavebného konania sa investor odvolať nemôže. "Projekt Vista Tower dostal až do rozhodnutia súdu červenú," doplnil Andrassy. Investor sa k právnym a súdnym veciam už pred časom vyjadriť odmietol, reagovať bude len na veci týkajúce sa projektu.

Na predchádzajúcom konaní mali byť vznesené námietky investora i mesta. Investor totiž predchádzajúce stavebné konanie označil za zmätočné. Prekážalo mu, že ústne pojednávanie priamo na mieste plánovanej výstavby bolo 10. septembra prerušené protestujúcimi aktivistami a konanie muselo byť ukončené na stavebnom úrade. Mesto zasa doručilo na úrad námietku týkajúcu sa straty
vzťahu k časti pozemku. Na jar vypovedalo mesto stavebníkovi nájomnú zmluvu na základe podnetov nespokojných občanov. Na tento krok malo mesto právo, keďže zmluva bola uzatvorená na dobu neurčitú. Mesto naďalej trvá na výpovedi.

Stavebný úrad začal "prvé" stavebné konanie na žiadosť investora. Ak by tak úrad nekonal, investor by mohol zažalovať mestskú časť, že zneužíva právomoci verejného činiteľa, že porušuje zákon o stavebnom konaní a nekoná v termínoch určených zákonom. Investor totiž má právoplatné územné rozhodnutie. Rozhodnutie potvrdil aj krajský stavebný úrad, prokurátor nevzniesol námietky.

S výstavbou pritom nesúhlasia miestni poslanci, sú proti predaju pozemkov. Výstavbu dôrazne odmietajú aj občania, čo v minulosti niekoľko ráz potvrdili protestnými akciami a petíciou. Investor má v súčasnosti v prenájme tie časti pozemku, ktoré mu prenajíma mestská časť. Zmluvu na dobu určitú podpísalo bývalé vedenie mestskej časti s platnosťou do konca mája 2011 a bez toho, aby bol v tom čase známy účel využitia pozemku.

(sita)

Páčil sa vám článok?