Z bývalej tlačiarne na Štúrovej ulici bude už v októbri Pressburg Trade Center

4.10.2006
Páčil sa vám článok?

Bývalá tlačiareň komunistického vydavateľstva Pravda na Štúrovej ulici bola v sedemdesiatych rokoch pýchou modernej bratislavskej architektúry a skutočne je to pekná a impozantná budova - veď si ju dala postaviť pre svoje potreby v tom čase jediná vládnuca strana.

Ani dlhé roky bez opatery nedokázali celkom potlačiť prednosti tejto budovy a aj preto aj pre umiestnenie v pamiatkovej zóne architekt Peter Styk nadviazal na dielo profesora Martina Kusého a v jeho podaní sa budova Bratislave vráti v takmer nezmenenej podobe. Pribudnú len dve ustupujúce terasovité poschodia, inak zostane fasáda taká, na akú sú obyvatelia a návštevníci mesta zvyknutí.

Drvivá väčšina z 25 miliónov eur investovaných do rekonštrukcie smerovala na zmeny vo vnútorných dispozíciách. Kombinát totiž tvorili dve budovy - boli síce dispozične i funkčne prepojené, ale pochádzali každá z iného historického obdobia. To si vyžiadalo drastické vnútorné zásahy: vybúranie celého suterénu, kde boli pôvodne veľké rotačky, a zriadenie dvoch celistvých parkovacích podlaží. Pri zachovaní pôvodnej fasády stavbári kompletne zbúrali jedno krídlo zadného traktu (do Medenej ulice), vybudovali nové krídlo a súčasne s ním aj nadstavbu.

Pôvodne dva spojené, ale konštrukčne aj opticky odlišné trakty zjednotí rovnaký fasádny obklad. Architekt P. Styk zdôrazňuje, že popri vonkajšom vzhľade sa projekt usiloval aj o zachovanie technických vlastností objektu, teda jeho pevnosti. S prestavbou sa začalo v apríli 2005, hrubú stavbu dokončujú stavitelia v týchto dňoch a oficiálne otvorenie Pressburg Trade Centra sa očakáva v októbri tohto roku.

Po dokončení bude v objekte určenom predovšetkým medzinárodnej podnikateľskej klientele pracovať až tisícpäťsto zamestnancov v administratívnych priestoroch špičkovej kvality, čo sa odrazí aj na cene za prenájom - 14 až 16 eur za meter. Najdrahšie budú dve dostavané podlažia s možnosťou zriadenia terás a výhľadom na celú Bratislavu. Budova sa bude pýšiť tým, že je to najväčšia ucelená administratívna plocha v centre - až 12-tisíc štvorcových metrov.

Podľa Ulrike Staudacher zo spoločnosti Soravia, ktorá je developerom tohto diela, už dnes evidujú záujemcov o obsadenie približne polovice plochy. V prízemí bude plocha takmer tisíc metrov slúžiaca aj verejnosti - kaviareň, reštaurácia, banka. Dve suterénne podlažia poskytnú 120 parkovacích státí. V budove budú premávať štyri vysokorýchlostné bezbariérové výťahy. Podhľady, dvojité podlahy a individuálne nastaviteľná klimatizácia sú samozrejmosťou.

Páčil sa vám článok?