TriGranit chce pri Jarovciach stavať Metropolis

13.10.2009
0
Páčil sa vám článok?

So zámerom vybudovania veľkého strediska zábavy, komerčných služieb a najväčšieho konferenčného centra v regióne prichádza developerská skupina TriGranit. Komplex by mal stáť pri Jarovciach.

So strediskom Metropolis sa ráta na tridsiatich hektároch južne od hlavného mesta pri križovatke diaľnic D2 a D4 smerujúcich do Viedne, Budapešti a Prahy. Celková zastavaná plocha multifunkčného komplexu má byť viac ako 1 200 000 metrov štvorcových. Investor tam vybuduje obchody, ale aj miesta na zábavu, akvapark, hotely, kasína, prípadne kultúrne a kongresové zariadenia.

Výstavba projektu bude v niekoľkých fázach. Do prvej patrí vybudovanie nákupného centra, akvaparku, rekreačného centra so zábavným parkom, troch hotelov a kasína na americký spôsob. Ďalšou fázou bude výstavba konferenčných zariadení, golfových ihrísk a luxusných apartmánov. Celkové investície sa odhadujú na 1,5 miliardy eur.  Výstavba počas piatich rokov má umožniť vytvorenie viac ako 10 000 nových pracovných príležitostí.

Služby sa nechcú orientovať len na domácich obyvateľov, ale majú prilákať zákazníkov aj z Maďarska, Rakúska či Českej republiky.

(rob)
VIZUALIZÁCIE - TriGranit

Neďaleko mesta by malo vyrásť centrum zábavy

Na okraji Bratislavy by malo vyrásť nové centrum zábavy a oddychu, ktoré návštevníkom ponúkne nielen kultúru, ale aj hazardné hry. Projekt s názvom Metropolis by mal stáť na 30 hektárovom pozemku, medzi mestskými časťami Petržalka a Jarovce. Bude sa nachádzať na križovatke diaľnic D2 a D4 smerujúcich do Viedne z Bratislavy, Budapešti a Prahy.

Celková zastavaná plocha multifunkčného komplexu by mala byť viac ako 1,2 milióna metrov štvorcových. Mal by sa tu nachádzať aj akvapark, golf, hotely či kongresové centrá. Na dnešnej tlačovej besede predstavil projekt riaditeľ spoločnosti TriGranit Simon Balley. Investícia sa odhaduje na 1,5 mld. eur.

Projekt má naplánovaných niekoľko fáz. V prvej fáze sa vybuduje nákupné centrum, akvapark, rekreačné centrum so zábavným parkom, tri hotely a kasíno na americký spôsob, neskoršia fáza bude zahŕňať konferenčné zariadenia, golfové ihriská, ďalšie kasína, ako aj luxusné apartmány. S prvou etapou sa plánuje začať koncom roku 2010, výstavba by mala trvať päť rokov.

Kľúčovými benefitmi, ktoré firma ponúka pre Slovensko, sú okrem pracovných príležitostí aj prílev turistov a peňazí na daniach. "V súčasnosti má Slovensko 6 mil. turistov ročne, po vytvorení komplexu by malo pritiahnuť ďalších päť miliónov turistov ročne. Okrem toho by prínosom pre Slovensko malo byť aj 600 mil. eur na daniach," povedal Andrew Tottenham, manažér zo spoločnosti Harrah's Entertainment, ktorá prevádzkuje na rôznych kontinentoch 54 kasín, hotelov, kongresové a konferenčné centrá i golfové ihriská.

Na otázku novinárov, aký dopad bude mať tento komplex na nočný život v meste a Jarovciach, odpovedal Tottenham, že to bude mimo mesta. "Projekt pritiahne viac ľudí, viac turistov, zvýši sa aj obsadenosť hotelov. Vnímam to ako pozitívny dopad na Bratislavu, zvýši sa aj zamestnanosť," skonštatoval a zároveň doplnil, že rozhodujúcim faktorom, prečo vybrali Slovensko, je to, že je v schengene a má euro.

(sita)

Páčil sa vám článok?