Medzi Košickou a Chalupkovou chcú postaviť 105 metrov vysokú dominantu

4.10.2006
Páčil sa vám článok?

Výstavba novej výškovej dominanty v podobe polyfunkčného domu s 33 nadzemnými podlažiami sa pripravuje na pozemku medzi ulicami Košická a Chalupkova a areálom spoločnosti Messer Tatragas.

Stavba má vyrásť na pozemku, ktorý v súčasnosti nie je zastavaný, nie je na ňom žiadna vegetácia a má charakter provizórnej spevnenej plochy s povrchom z betónových panelov. Urbanisticko-architektonické riešenie objektu má predstavovať dokomponovanie predpolia Mosta Apollo v súvislosti s urbanizovaním celého priestoru pôvodnej priemyselnej zóny. Výstavba nových výškových objektov sa plánuje v neďalekej Zóne Pribinova, kde írska developerská spoločnosť Ballymore Properties chce vybudovať novú mestskú štvrť s názvom Eurovea.

Ďalšie mrakodrapy by mali už v dohľadnom čase vyrásť aj v okolí bývalého Presscentra, ktoré dnes nesie nový názov Tower 115. Stavba výškovej budovy na Košickej sa teda primerane začlení do siluety tejto časti mesta, ktorú aj vedenie bratislavského magistrátu považuje za vhodnú na situovanie tohto druhu stavieb. Architektúra objektu má vychádzať zo súčasného trendu obdobných budov, a keďže zatiaľ existuje len v štádiu prípravnej dokumentácie, jeho konečný vzhľad môže byť iný, ako naznačujú vizualizácie.

Nový „mrakodrap“ by mal mať 33 nadzemných a sedem podzemných podlaží, jeho výška má dosiahnuť 105 metrov, čím sa zaradí medzi najvyššie stavby v meste. Na prvom nadzemnom podlaží sú navrhnuté vstupné priestory, malé obchodné prevádzky a kaviareň, na 2. až 10. podlaží majú byť veľkoplošné kancelárske priestory, 11. nadzemné podlažie je technologické. Na 12. až 17. podlaží sú navrhnuté opäť veľkoplošné kancelárske priestory, na 18. až 22. podlaží byty pre manažment. Na 23. až 31. podlaží by mali byť dvojizbové a trojizbové byty, je predpoklad, že na 32. a 33. podlaží budú nadštandardné mezonetové byty.

V siedmich podzemných podlažiach objektu je navrhnutých 235 parkovacích miest. Stojí za zmienku, že podzemie má siahať do hĺbky asi dvadsiatich metrov. Budova má mať pôdorys v tvare trojuholníka. Výstavba by sa podľa dostupných informácií mohla začať ešte v tomto roku, jej ukončenie sa predpokladá v roku 2008.

Páčil sa vám článok?