Krajský súd pozastavil práce na spornej nadstavbe domu

4.10.2006
Páčil sa vám článok?

Spoločnosť URBIA INTERNATIONAL je povinná zdržať sa akýchkoľvek prác súvisiacich so stavbou na šiestom a siedmom poschodí budovy na Hviezdoslavovom námestí 25.

Uvádza sa to v predbežnom opatrení, ktoré vydal senát Krajského súdu v Bratislave 6. apríla tohto roka. O vydanie predbežného opatrenia požiadala spoločnosť Damascene, ktorá rekonštruovala vedľajší objekt na ulici Rybná brána 8. Obrátila sa najprv na Okresný súd Bratislava I, ktorý 23. januára tohto roka návrh na vydanie predbežného opatrenia zamietol z dôvodu, že vydanie predbežného opatrenia v takom rozsahu, aký žiadala spoločnosť Damascene, by mohlo vyvolať nebezpečenstvo ďalšej škody. Proti tomuto rozhodnutiu sa spoločnosť Damascene odvolala na Krajský súd v Bratislave, ktorý verdikt okresného súdu zmenil. Krajský súd dospel k názoru, že spoločnosť Damascene preukázala, že jej vlastnícke právo je ohrozené konaním spoločnosti URBIA INTERNATIONAL a bez riadneho stavebného povolenia 6. a 7. poschodia nie je možné odhadnúť dosah na statiku a svetlotechniku vedľajšej nehnuteľnosti patriacej spoločnosti Damascene. Preto je potrebná dočasná úprava pomerov medzi oboma spoločnosťami, a to do právoplatného rozhodnutia vo veci samej.

O stanovisko sme požiadali spoločnosť URBIA INTERNATIONAL. „Odvolanie podané obchodnou spoločnosťou Damascene, s.r.o. nám bolo doručené dňa 28. 3. 2006 a to spolu s výzvou, aby sme sa v prípade, že to považujeme za potrebné, k tomuto odvolaniu v lehote 10 dní vyjadrili,“ uvádza sa v stanovisku. „Na príslušnom súde sme požiadali o možnosť oboznámenia sa s obsahom súdneho spisu. Krajský súd vydal rozhodnutie dňa 6. 4. 2006, čo je ešte pred uplynutím minimálnej lehoty, v ktorej sme mali mať možnosť sa k veci vyjadriť. Tým došlo k tomu, že našej spoločnosti bola odňatá možnosť konať pred súdom. Na základe tohto pochybenia je možné podať proti rozhodnutiu Krajského súdu v Bratislave dovolanie.“

Stanovisko sa končí konštatovaním, že i podľa obsahu vyjadrenia spoločnosti URBIA INTERNATIONAL doloženého Krajskému súdu v Bratislave má spoločnosť projektovú dokumentáciu na zmenu stavby pred dokončením kladne prerokovanú s bratislavským magistrátom, Regionálnym úradom verejného zdravotníctva so sídlom v Bratislave, tento zámer bol kladne odsúhlasený Krajským pamiatkovým úradom Bratislava a orgánmi životného prostredia.

Páčil sa vám článok?