Mesto trvá na výpovedi zmluvy pre Vista Tower

3.10.2009
0
Páčil sa vám článok?

Mesto Bratislava naďalej trvá na výpovedi nájomnej zmluvy na približne strednú časť pozemku na Šrobárovom námestí oproti Digital parku v Petržalke. Pre agentúru SITA to uviedla hovorkyňa primátora Beatrice Szabóová.

Predmetnú nájomnú zmluvu na dobu neurčitú vypovedalo mesto investorovi po niekoľkých protestoch občanov ešte v marci tohto roka. Ten by chcel v danej lokalite postaviť 18-podlažný objekt Vista Tower. Podľa Szabóovej sa však primátor stretnutiu s investorom nebráni.

Práve pre toto rokovanie požiadal nedávno investor o prerušenie stavebného konania na desať dní. Investor tak urobil po septembrovom dohodovacom konaní. Jeho cieľom bolo vydiskutovanie občiansko-právnej námietky, keďže mesto vypovedalo zmluvu, čo sa investorovi nepáčilo a voči rozhodnutiu mesta sa odvolal. Petržalský stavebný úrad mu vyhovel a konanie prerušil do 10. októbra. Do tohto termínu musia obaja účastníci, teda stavebník aj mesto, predložiť doklad o dosiahnutí dohody v prípade námietky, ktorá sa týka právneho vzťahu k pozemkom. Ak obe strany k dohode nedospejú, stavebný úrad rozhodne 11. októbra 2009 o prerušení stavebného konania až do právoplatného rozhodnutia súdu.

Projekt Vista Tower dostane "červenú", kým stavebník nepreukáže vzťah k všetkým pozemkom, ktoré súvisia s výstavbou polyfunkčného objektu. "Primátor sa ale v stanovenej lehote desiatich dní s ním nestihne stretnúť pre časovú zaneprázdnenosť - niekoľko dní bude služobne v zahraničí," povedala Szabóová. Či bude investor v takomto prípade ochotný rokovať aj s iným predstaviteľom mesta, sa agentúre SITA zistiť nepodarilo. Známe nie je ani to, ako bude investor postupovať v prípade, ak sa situácia do 10. októbra nezmení.

Stavebný úrad začal stavebné konanie na žiadosť investora. Ak by tak úrad nekonal, investor by mohol zažalovať mestskú časť, že zneužíva právomoci verejného činiteľa, že porušuje zákon o stavebnom konaní a nekoná v termínoch určených zákonom. Investor totiž má právoplatné územné rozhodnutie. Rozhodnutie potvrdil aj krajský stavebný úrad, prokurátor nevzniesol námietky. S výstavbou pritom nesúhlasia miestni poslanci, sú proti predaju pozemkov.

Výstavbu dôrazne odmietajú aj občania, čo v minulosti niekoľko ráz potvrdili protestnými akciami a petíciou. Pre protesty občanov však mesto na jar tohto roka vypovedalo nájomnú zmluvu na pozemok približne v strede dotknutého územia. Mesto tak urobiť mohlo, keďže zmluva bola uzatvorená na dobu neurčitú. Investor tak má v súčasnosti v prenájme tie časti pozemku, ktoré mu prenajíma mestská časť. Zmluvu na dobu určitú podpísalo bývalé vedenie mestskej časti s platnosťou do konca mája 2011, a bez toho, aby bol v tom čase známy účel využitia pozemku.

(sita)

Páčil sa vám článok?