Osud nového centra závisí od investorov

4.10.2006
Páčil sa vám článok?

Idea vybudovať Nové bratislavské centrum na Dlhých dieloch nepadla, ale jeho realizáciu dokáže mestská časť Karlova Ves len ťažko ovplyvniť, všetky stavebné pozemky sú totiž v rukách súkromných investorov.

Informoval nás o tom prednosta miestneho úradu Jozef Harvančík. Podľa neho mestskej časti prináleží približne len toľko plochy, koľko bolo potrebnej na vybudovanie komunikácií. Ostatné plochy, asi 70 - 80 percent súboru, pôvodní vlastníci alebo predali, ďalšiu časť predstavujú reštitúcie. Reagoval tak na informáciu, že obvatelia už existujúcich domov sú nespokojní s tým, že žijú prakticky na stavenisku. „Niektoré projekty sú už vo fáze zemných prác, iné už majú platné stavebné povolenie, tam možno čakať dokončenie v horizonte dvoch rokov. Niektoré sú však len na začiatku vybavovania potrebných dokumentov a tam sa ťažko predpovedá, kedy si investor vybaví všetky náležitosti, nedá sa teda povedať, kedy sa komplex dokončí,“ dodal prednosta.

Uviedol tiež, že v zásade všetky projekty musia rešpektovať ducha štúdie, sú určené isté stavebné línie a podlažnosť budov v súvislosti s centrotvorným poslaním lokality. Záväzne jej vzhľad nestanovuje žiadny dokument. V tejto súvislosti zdôraznil, že výšková zástavba v rohu súboru sa tiahla všetkými štúdiami, menil sa len jej pôdorysný charakter.

J. Harvančík tiež uviedol, že k zvýšeniu pokoja v lokalite prispelo umiestnenie policajnej stanice, hoci aj to spočiatku vyzeralo len ako ďalšia komplikácia. Mestská časť sa nakoniec s políciou dohodla a vodiči už vraj rešpektujú pešiu zónu. Nevylúčil však zvýšenie ruchu v tejto lokalite, ak sa znovu začne stavebná aktivita.

Páčil sa vám článok?