Starosta a úrad povolili zvýšiť Retro na 25 poschodí

23.9.2009
0
Páčil sa vám článok?

V súvislosti s projektom výstavby vežiaka RETRO nám do redakcie napísal čitateľ Peter Fusek. Starosta podľa neho podpísal zvýšenie stavby zo 17 na 25 poschodí na mieste, kde územný plán umožňuje postavenie štyroch poschodí.

„Urobil tak napriek svojim sľubom, protestom obyvateľov a nesúhlasnému stanovisku magistrátu, ktorý žiadal o začatie nového územného konania,“ píše P. Fusek. Aktuálne sa stavia už piate poschodie vežiaka.

Hovorca Miestneho úradu v Ružinove M. Smolec potvrdil, že stavebný úrad rozhodol 19. augusta 2009 o zvýšení objektu Retro na 25 poschodí. Uviedol, že konanie o zmene stavby pred dokončením, sa začalo 16. júna 2009.

„Magistrátu sme 23. júla 2009 zaslali projektovú dokumentáciu a výzvy, aby sa k zámeru vyjadril do pätnástich dní, inak budeme považovať stanovisko magistrátu ako súhlasné,“ uviedol Maroš Smolec. Konštatoval, že magistrát nereagoval v lehote a až 20. augusta, deň po rozhodnutí stavebného úradu napísal list, aby úrad prerušil konanie. Vyžiadal si tiež čas na posúdenie zámeru.

Investor podľa M. Smoleca svoj zámer presadzoval a tvrdí, že postupoval v súlade so zákonom i územným plánom. „Starosta Slavomír Drozd ako kompenzácie vybavil milióny eur, ktoré bude musieť investovať do okolia stavby,“ uviedol hovorca. Má ísť podľa neho o kompletnú rekonštrukciu parku na Rumančekovej ulici, prepojenie Gagarinovej ulice s Ďatelinovou, vybudovanie parkovacích miest navyše, chodníkov pre peších a podobne. M. Smolec dodal, že investor už upustil od zámeru stavať 31 poschodí. „Stavba bude pre lokalitu prínosom - hlavne z hľadiska porovnania s bývalým Jadranom, kde sídlili predstavitelia podsvetia a vybuchla tam aj bomba. Teraz to bude bezpečné miesto,“ dodal Maroš Smolec.

V auguste 2008 priniesli Bratislavské noviny informácie, podľa ktorých by mal budúci polyfunkčný objekt Retro vyrásť až na 31 podlaží. Výškovú „ihlu“ na mieste bývalého strediska obchodu a služieb Jadran však obyvatelia z okolitých ulíc odmietajú. Podľa projektu malo mať Retro pôvodne 17 poschodí.

(rob)

Páčil sa vám článok?