Ružinovský úrad povolil navýšenie Retra

18.9.2009
0
Páčil sa vám článok?

Stavebný úrad v bratislavskom Ružinove povolil navýšenie polyfunkčného komplexu Retro o osem poschodí, potvrdil hovorca mestskej časti Maroš Smolec. Na mieste bývalého nákupného strediska Jadran na Nevädzovej ulici tak namiesto pôvodného sedemnásťposchodového objektu vyrastie dvadsaťpäťposchodová budova.

Približne pred rokom pritom starosta Ružinova Slavomír Drozd s navyšovaním nesúhlasil. Občania sa už dávnejšie vyslovili proti navyšovaniu Retra, nesúhlasí s ním ani hlavné mesto. Ako povedala hovorkyňa magistrátu Eva Chudinová, malo by sa začať nové územné konanie s novým záväzným stanoviskom mesta ako pre nový projekt.

Podľa mestskej časti však ide o zmenu stavby pred dokončením. Smolec argumentoval, že pokiaľ sa nemení pôdorys a umiestnenie stavby, nemusí ísť o nové územné konanie. Magistrát sa voči rozhodnutiu ružinovského stavebného úradu o navýšení Retra odvolal na Krajský stavebný úrad, žiada zrušiť toto rozhodnutie.

Podľa Smolca sa k tomu malo mesto možnosť vyjadriť do stanovenej lehoty, zároveň upozornili magistrát, že ak to nestihnú, budú to považovať za súhlas. Hovorca priznal, že námietku mesta o začatí nového konania pre Retro dostali, ale po termíne.

"Ide o stabilizované územie, územný plán takúto výstavbu povoľuje," myslí si Smolec a zároveň tvrdí, že ide o zmenu stavby pred dokončením. Podľa Chudinovej sa však mení urbanistické začlenenie do územia, vrátane architektonického riešenia stavby, hmotové členenie, vzhľad a pôdorysné usporiadanie, preto by malo byť nové konanie.

"Platný územný plán z roku 2007 neumožňuje takúto výstavbu. Záväzné stanovisko hlavého mesta by bolo pravdepodobne v novom územnom konaní negatívne k takémuto zvýšeniu," uviedla Chudinová. Mesto sa preto odvolalo na Krajský stavebný úrad, ak to bude nutné, obrátia sa podľa nej aj na ministerstvo výstavby a regionálneho rozvoja. Riaditeľ investorskej spoločnosti Michal Lukačovič tvrdí, že k žiadosti o zmenu stavby pred dokončením získal všetky potrebné povolenia a preto bolo rozhodnutie v kompetencií stavebného úradu mestskej časti.

Smolec považuje stavbu komplexu a vybudovanie služieb za dôležité. "V bývalom Jadrane boli problémy, drogy. Ak sa tu vybuduje komplex, aj bývanie bude bezpečnejšie," zdôvodnil. Tiež uviedol, že investor - spoločnosť Centaurea, ktorá je členom skupiny Weon group, má voči mestskej časti vynútené investície. Musí napríklad vybudovať park na Rumančekovej za 700-tisíc eur, pribudnú tu lavičky, ihriská či bežecká dráha.

Tiež sa dohodli na prepojení Ďatelinovej s Gagarinovou ulicou, rozšíria sa chodníky pre peších a vybuduje sa viac parkovacích miest ako ukladá norma. Výstavba Retra v súčasnosti pokračuje, podľa Lukačoviča sú už úplne dokončené prvé tri nadzemné podlažia obchodného strediska a bytové domy od štvrtého do šiesteho poschodia. Stavba by mala byť ukončená do konca roku 2010.

O komplexe Retro diskutovali minulý rok občania s investorom, vyslovili sa proti jeho zvýšeniu. Obávali sa zhoršenia životného prostredia, hluku, upchatých križovatiek či problémov s parkovaním. Investor argumentoval už v súčasnosti nevyhovujúcim dopravným napojením a jeho záväzkom vybudovať prepojenie na Gagarinovu ulicu, ktoré je v zmysle územného plánu, ako aj tým, že budúci objekt má prinavrátiť miestu funkciu centra časti Trávniky s obchodmi, službami, revitalizovaným parkom pre všetkých obyvateľov lokality.

Proti zvýšeniu Retra sa spisovala aj petícia, pod ktorú sa podpísalo viac ako 400 občanov. V polyfunkčnom komplexe Retro by mali byť okrem bytov a kancelárií aj obchody, pošta, bankové expozitúry, gastronomické zariadenie, súkromné lekárske ambulancie. Mali by tu byť vytvorené aj priestory na šport, napríklad tenisová hala, fitnes, relax s doplnkovými službami, kozmetika, manikúra, masáž, pedikúra či kaderníctvo.

(sita)

Páčil sa vám článok?