Občania petíciou proti výstavbe na Prešovskej

16.9.2009
0
Páčil sa vám článok?

Občania bratislavského Ružinova žiadajú starostu mestskej časti Slavomíra Drozda a primátora mesta Andreja Ďurkovského, aby zamietli plánovanú výstavbu administratívno-obytného komplexu na Prešovskej ulici.

Proti výstavbe už obyvatelia lokality spísali petíciu, podpísalo sa na ňu 466 občanov. Agentúru SITA o tom informoval člen petičného výboru Ladislav Debnár. Investor - spoločnosť HOC, s.r.o., plánuje na Prešovskej ulici postaviť 14-poschodovú administratívnu a 15-poschodovú obytnú budovu.

Výstavba komplexu bude mať podľa občanov negatívny dopad na statickú a dynamickú dopravu v širšom a užšom okolí, na dopravnú infraštruktúru. Zhorší sa podľa nich kvalita životného prostredia a to neúmerným zvýšením zastavania územia, likvidáciou zelene, zvýšením toxických emisií, hluku, prašnosti, ohrozovaním života a bezpečnosti chodcov a cyklistov.

Ružinovčania zároveň v petícii žiadajú, aby miestny úrad nesúhlasil s výrubom stromov na parcelách dotknutými zámerom. Podľa Debnára dosiahne cena vyrúbaných stromov a zlikvidovanej zelene takmer 34 179 €. Občania petíciou požadujú aj stavebnú uzáveru na území č. 7 podľa spracovávanej urbanistickej štúdie zóny Štrkovecké jazero do vypracovania a vyhodnotenia podrobnej štúdie dotknutého územia na základe vyjadrenia Hlavného mesta SR Bratislavy. Obyvatelia tiež požadujú posúdenie kapacity miestnych komunikácií a jej overenia v urbanisticko-dopravnej štúdii. Zároveň chcú, aby bolo dodržiavané minimálne množstvo zelene na Prešovskej ulici a to 14 až- 19 štvorcových metrov na obyvateľa na základe štandardov vybavenosti obce.

Miestni obyvatelia tiež žiadajú, aby pre stabilizované územia Ružinova boli povoľované stavebné zásahy iba do 15 percent celkovej nadzemnej podlažnej plochy, ktorá existuje na dotknutom území podľa platného územného plánu Bratislavy. Obyvatelia Prešovskej ulice požadujú aj zjednosmernenie ulice s dopravným obmedzením "obytná zóna" s maximálnou rýchlosťou 20 km/h a vytvorenie cyklistickej trasy na Prešovskej ulici s napojením na už existujúce trasy v rámci hlavého mesta.

(sita)

Páčil sa vám článok?