Mesto vypovedalo nájom pozemku pod Vista Tower

13.9.2009
0
Páčil sa vám článok?

Mesto Bratislava vypovedalo investorovi nájomnú zmluvu na približne strednú časť pozemku na Šrobárovom námestí oproti Digital parku v Petržalke. Ten tam plánuje postaviť 18-podlažný objekt Vista Tower.

Pre agentúru SITA to povedala hovorkyňa bratislavského primátora Beatrice Szabóová. Potvrdila tak tvrdenia protestujúcich občanov, ktorí o tom vo štvrtok, 10. septembra 2009, informovali miestny stavebný úrad. Tam o tejto skutočnosti údajne dovtedy nevedeli a úrad pred časom začal stavebné konanie. "Mesto vypovedalo zmluvu na prenájom 77 štvorcových metrov ešte v marci pre protesty občanov voči tejto výstavbe. Mohlo tak urobiť, keďže malo zmluvu na dobu neurčitú," povedala Szabóová.

V tejto súvislosti sa však mesto a mestská časť nevedia dohodnúť, kto mal koho informovať o vypovedaní zmluvy. Občania sa totiž sťažovali, ako mohol úrad začať stavebné konanie, keď medzičasom došlo k takejto výraznej zmene. Podľa Szabóovej nemalo hlavné mesto povinnosť o tejto skutočnosti informovať. "Stavebný úrad je povinný si preveriť, či má stavebník vzťah k pozemku," uviedla. Mestská časť tvrdí opak, podľa jej hovorcu Ľubomíra Andrassyho malo mesto ako dotknutý orgán stavebný úrad informovať. "Na mesto sme poslali aj pozvánku na štvrtkové zisťovanie, kde sa mohlo vyjadriť a informovať aj o vypovedaní zmluvy. Nikto však neprišiel," povedal Andrassy.

Investor sa k celej veci odmietol vyjadriť aj počas štvrtkového stretnutia na miestnom úrade. Podľa Andrassyho pritom táto informácia "výrazným spôsobom vplýva" na rozhodovanie úradu. V územnom rozhodnutí bola totiž požiadavka, aby investor vybudoval prístupové a obslužné komunikácie. "Niektoré z nich mali viesť aj spomínaným pozemkom. Investor by tak nemohol splniť jednu z podmienok," povedal Andrassy.

Starosta Milan Ftáčnik zvolal na stredu, 16. septembra 2009, stretnutie so zástupcami protestujúcich občanov. Informovať ich chce o krokoch samosprávy v súvislosti so stavebným konaním. To úrad začal na základe žiadosti investora, keďže má platné územné rozhodnutie. Rozhodnutie potvrdil aj krajský stavebný úrad, prokurátor nevzniesol námietky. Zároveň chce starosta zvolať spoločné stretnutie s investorom a predstaviteľmi mesta. "Ak sa nepodarí dôjsť k dohode, stavebný úrad bude musieť konanie prerušiť a počká na rozhodnutie súdu o tom, či bolo vypovedanie zmluvy právoplatné," dodal Andrassy.

Investor má tak v súčasnosti v prenájme tie časti pozemku, ktoré mu prenajíma mestská časť. Zmluvu na dobu určitú podpísalo bývalé vedenie mestskej časti a platí konca mája 2011. Občania sa pýtajú, ako sa mohla podpísať zmluva bez toho, aby bol v tom čase známy účel využitia pozemku. Súčasné miestne zastupiteľstvo pritom prijalo uznesenie, podľa ktorého nesúhlasí s predajom pozemkov ani investorovi, ani inému kupujúcemu.

(sita)

Páčil sa vám článok?