Červenkastá farba dlažby sa ešte zmení

4.10.2006
Páčil sa vám článok?

V súvislosti s novou dlažbou na Hlavnom námestí sa objavili chýry, že to nie dlažba, s ktorou sa pôvodne rátalo, ale dodávateľ vraj dodal inú a tá bola aj položená. Tieto chýry nie sú pravdivé.

Boli založené na tvrdení, že pôvodne malo ísť o zlatú dlažbu, namiesto toho je červenkastej farby. Architekt Otto Grossmann, jeden z autorov projektu obnovy Hlavného námestia, to označil za nezmysel. „Na námestí bola položená dlažba zo žuly Yellow China, ktorá je pôvodom z Ázie a s ktorou sa od začiatku rátalo,“ povedal nám. „Jej červenkastá farba je spôsobená flambovaním, ktorým prešla pred položením. Červenkastý odtieň sa postupne zmení. Dôkazom je budova poisťovne na Karadžičovej ulici, kde bol použitý ten istý druh žuly. Žula použitá na tejto budove bola spracovávaná tým istým spôsobom ako dlažba na námestí, istý čas mala ružovkastý odtieň, jej farba sa však postupne zmenila a dnes je už iná. Zhodou okolností túto budovu projektoval ten istý tím architektov, ktorí sa podieľali na projekte obnovy Hlavného námestia a aj dodávateľ žuly bol ten istý - firma Mramor.“

Ako ďalej vysvetlil, fámy mohli vzniknúť z dôvodu, že k zmene došlo pri výbere chodníkovej dlažby, ktorá je šedá, ale v tomto prípade šlo o zlepšenie, pretože dlažba, ktorá sa napokon vybrala, sa vizuálne lepšie hodí k dlažbe zo žuly Yellow China. Dlažba, aká bola použitá na Hlavnom námestí, sa podľa neho vo svete používa na najluxusnejšie realizácie na najreprezentatívnejších miestach. Najviac sa totiž podobá porfýru z Talianska, ktorý je však veľmi drahý.

Páčil sa vám článok?