Lamačania sú proti výstavbe bytov na námestí

28.7.2009
0
Páčil sa vám článok?

Obyvatelia bratislavského Lamača spisujú petíciu proti výstavbe bytového domu na Malokarpatskom námestí, ktorého súčasťou by malo byť 92 bytov. Výstavba bytového domu je pripravovaná v rámci revitalizácie námestia spoločnosťou Sundiamond, s.r.o.

"Výstavbou bytov a ďalších administratívnych priestorov dochádza k normálnej bytovej výstavbe pod pláštikom revitalizácie Malokarpatského námestia. Okrem toho pribudnú požiadavky na parkovacie miesta, čo nie je vôbec žiaduce, pretože je potrebné vyriešiť súčasný nepriaznivý stav v parkovaní," uvádza sa v petícii, ktorú má agentúra SITA k dispozícii.

Vzhľadom na to, že námestie je v členitom teréne a bezprostredne hraničí s chránenou krajinnou oblasťou (CHKO) Malé Karpaty, podľa organizátorov petície bolo budované atypicky ako otvorené námestie s terasovitými, trávnatými a drevnatými sekciami s dôrazom na vyzdvihnutie okolitej členitej prírody.

Argumentujú, že výstavbou podľa štúdie hlavne štvor- a päťpodlažných bytových domov s rovinným kamenným námestím sa tento charakter definitívne stráca a z námestia sa stane uzavretý betónový kotol s minimom zelene. Organizátori petície argumentujú aj tým, že sa zhorší životné prostredie a výrazne zníži kvalita bývania pre obyvateľov okolitých domov. Súčasťou projektu by mala byť aj výstavba supermarketu, ktorý by sa mal nachádzať pred hlavným vstupom do školy.

"Okrem toho by sa malo vyrúbať približne 100 približne tridsaťročných stromov, pričom ich nahradenie mladými stromami dlho nenahradí úbytok zelene na Malokarpatskom námestí," píše sa v petícii.

Ako sa ďalej uvádza v petícii, obyvatelia podporujú revitalizáciu námestia s charakterom oddychovej zóny, službami a obchodmi na existujúcej ploche do výšky jedného poschodia a parkovaním. Regulatívy a funkčné využitie Malokarpatského námestia by však podľa organizátorov petície mala definovať verejná architektonická súťaž v spolupráci s mestskou časťou a nie súkromný investor. Petičiari zároveň navrhujú, aby pre investora vyčlenila mestská časť pozemky v lokalite Staré záhrady, prípadne v inej atraktívnej lokalite ako finančnú kompenzáciu za revitalizáciu námestia bez bytových domov.

V prípade, že miestny úrad nebude súhlasiť s ich požiadavkami, žiadajú volených predstaviteľov Lamača o vypísanie referenda s otázkou, či občania Lamača súhlasia s navrhovanou koncepciou Revitalizácie Malokarpatského námestia v Lamači. "Ak investor nebude súhlasiť s našimi požiadavkami, treba vypísať verejnú súťaž na revitalizáciu Malokarpatského námestia bez bytovej výstavby," píše sa v petícii.

Námestie má už viac ako 30 rokov, objekty sú schátralé, preto si podľa starostky mestskej časti Oľgy Keltošovej vyžadujú opravu. S návrhom revitalizácie prišiel taliansky investor - Sundiamond, s.r.o., ktorý by mal projekt v hodnote takmer 10 miliónov eur financovať spolu s obchodným reťazcom COOP Jednota.

Podľa starostky vloží mestská časť do projektu iba pozemky. Investor chce námestie skvalitniť a zatraktívniť, pričom uvažuje o jeho prepojení so Starým Lamačom. Námestie by sa malo vybudovať v jednej úrovni. V centrálnej zóne námestia by mala vzniknúť fontána s lavičkami, návštevníkov bude zo severnej stany chrániť verejná zeleň. Investor navrhuje aj vytvorenie pódia pre kultúrne a spoločenské podujatia, pričom prirodzený svah vo východnej časti námestia chce využiť ako hľadisko. "Je to sympatická architektúra.

Námestia ako centrum spoločenského života s kaviarňami, fontánou a zeleňou sa vymyká chladným námestiam, ktoré sú v Bratislave," myslí si starostka. Medzi zdravotným strediskom a základnou školu by mal vzniknúť nový supermarket, prístup na zásobovanie by mal byť z ulice Podháj a parkovanie na ulici Podháj a tiež v priestoroch pod objektom. Podľa štúdie by sa tiež mala zúžiť terasa pred existujúcim obchodným centrom a pred kinom by mal byť amfiteáter.

V priestore by mali vzniknúť dva polyfunkčné objekty - prvý by mal byť pri základnej škole s piatimi nadzemnými podlažiami a druhý pri parkovisku so štyrmi nadzemnými podlažiami. Podľa Keltošovej však budú s investorom rokovať o nižšom počte podlaží. Doprave by mali pomôcť dva nové kruhové objazdy - na Vrančovičovej aj na Studenohorskej ulici v križovatke s Borinskou, pribudnúť by malo viac ako 300 miest na parkovanie.

Vyjadrenie investora sa agentúre SITA zatiaľ získať nepodarilo.

(sita)

Páčil sa vám článok?