Meštiansky dom stratil charakter pamiatky vďaka pamiatkarom

3.10.2006
Páčil sa vám článok?

Rekonštrukcia meštianskeho domu na Hviezdoslavovom námestí 25, ktorý je národnou kultúrnou pamiatkou, má za následok takmer úplnú stratu charakteru a hodnôt, pre ktoré bol v roku 1963 vyhlásený za chránenú pamiatku.

Uvádza sa to v informácii Pamiatkovej inšpekcie Ministerstva kultúry SR, ktorú nám ministerstvo na naše požiadanie poskytlo. Pamiatková inšpekcia v roku 2005 uskutočnila previerku zameranú na zmenu stavu striech a hmotovo-priestorových vzťahov zástavby v územiach Mestskej pamiatkovej rezervácie Bratislava a Pamiatkovej zóny Bratislava - Centrálna mestská oblasť. Pritom skúmala agendu Krajského pamiatkového úradu Bratislava, ktorý sa vyjadroval aj k prestavbe a nadstavbe na Hviezdoslavovom námestí 25. Podľa pamiatkovej inšpekcie v dôsledku prestavby a nadstavby tejto pamiatky došlo a dôjde k takmer úplnej zmene jej pôvodného architektonického, hmotovo-priestorového charakteru a urbanistického pôsobenia na svoje prostredie. Došlo a dôjde aj k úplnej zmene charakteru a pôvodných vlastností chránených historických konštrukcií. Zmeny, ktorými v dôsledku prestavby a nadstavby objekt bývalého meštianskeho domu prechádza, majú (budú mať) za následok takmer úplnú stratu charakteru a hodnôt, pre ktoré bol v roku 1963 vyhlásený za chránenú pamiatku. Vlani v novembri sa preto pamiatková inšpekcia obrátila na Pamiatkový úrad SR s podnetom, aby odborne posúdil nové skutočnosti a mieru zachovania hodnôt, pre ktoré je meštiansky dom predmetom individuálnej ochrany. O výsledku posúdenia tohto podnetu pamiatková inšpekcia nemá informácie.

Pri previerke pamiatková inšpekcia zistila, že nadstavbu pôvodne trojpodlažného meštianskeho domu Krajský pamiatkový úrad Bratislava odsúhlasil na dvakrát - najprv prvému investorovi v decembri 2002 o dve podlažia so zobytnenou strechou, neskôr terajšiemu investorovi, firme Urbia International, o ďalšie dve podlažia s plochou strechou. Ide o rozhodnutia vydané v období od marca 2003 do apríla 2004. „Zo strany pamiatkového orgánu prvého stupňa bolo teda postupne rozhodnuté o nadstavaní pamiatky o 4 nové podlažia s plochou strechou,“ uvádza sa v informácii. „Podľa všetkého investor však rozhodnutie o zvýšení pamiatky o ďalšie dve podlažia nedodržal, pretože mali byť zasunuté do hĺbky čelného krídla o 1 meter a nie v líci priečelia, tak ako to vidno z dnešnej hrubej stavby.“ Pamiatková inšpekcia nemá informácie, či investor nedodržal aj iné riešenia viazané na stavebné povolenie.

Páčil sa vám článok?