Vláda stopla výstavbu okolo Jarovského ramena

15.7.2009
0
Páčil sa vám článok?

Vláda 1. júla 2009 zastavila všetky investičné aktivity v lokalite Vodného diela Gabčíkovo. Toto vládne rozhodnutie sa týka aj Jarovského ramena, kde chce súkromná spoločnosť Xiland, a.s., vybudovať medzinárodný areál bývania, obchodu a športu.

Oblasť Jarovského ramena si v septembri 2008 prenajala od štátneho podniku Vodohospodárska výstavba spoločnosť Xiland. Ide o prenájom asi 300 hektárov pozemkov na 99 rokov za zhruba 50 000 € (1,54 milióna Sk), čo je 0,0166 € (0,50 Sk) za štvorcový meter ročne. Vodohospodárska výstavba prenajala tieto pozemky bez verejnej súťaže, zástupcovia podniku tvrdia, že ju vypísať nemuseli. Zmluvu so Xilandom označujú ako výhodný prenájom.

Podľa obchodného registra je predsedom predstavenstva Xilandu istý Štefan Stanko, ktorý pochádza z Dvorov nad Žitavou a v minulosti figuroval v orgánoch spoločnosti Agroefekt, s.r.o., Dvory nad Žitavou. Dnes je spolumajiteľkou Agroefektu aj Oľga Becíková, ktorá by mala byť podľa našich informácií manželkou ministra pôdohospodárstva Stanislava Becíka (ĽS-HZDS). Tá okrem iného prevádzkuje vo Dvoroch nad Žitavou penzión. Naše opakované pokusy telefonicky sa spojiť so Štefanom Stankom, sa vždy skončili neúspechom - telefón nedvíhal.

Vláda zastavením investičnej výstavby v okolí Jarovského ramena reagovala na netransparentný prenájom pozemkov spoločnosti Xiland, ako aj na množstvo ďalších žiadostí o prenájom pozemkov v okolí vodného diela, vrátane Hrušovskej zdrže, kam patrí aj Jarovské rameno. Zastavenie investičných aktivít presadil podpredseda vlády Dušan Čaplovič (SMER-SD) s tým, že rozvoj územia v súlade s potrebami prírody a legislatívy môže zabezpečiť len vyhlásenie novej verejnej obchodnej súťaže s čistými pravidlami.

S postupom Vodohospodárskej výstavby a so sporným prenájmom pozemkov spoločnosti Xiland nesúhlasí ani miestna samospráva v Jarovciach. Starosta mestskej časti Pavel Škodler povedal, že miestne zastupiteľstvo prijalo uznesenie, na základe ktorého dal podnet pre podozrenie z porušenia zákona na okresnú prokuratúru. Na území sú totiž aj nevyrovnané pozemky s reštitučnými nárokmi.

Riaditeľ Vodohospodárskej výstavby Roman Straka tvrdí, že Hrušovská zdrž je stavebné dielo a nie pozemok. Nemalo by preto o nej rozhodovať miestne zastupiteľstvo v Jarovciach. Môže to vraj riešiť iba príslušný stavebný úrad. Vodohospodársky podnik o reštitučných nárokoch vie, ale neeviduje ich a tvrdí, že vo vzťahu k obvodnému pozemkovému úradu deklaruje len nadobudnutie pozemku a o žiadostiach o vydanie pozemkov nemusí vedieť.

Podľa R. Straku reštitučný zákon určuje, že ak je pôvodná nehnuteľnosť zastavaná stavbou  a nemôže slúžiť poľnohospodárskemu alebo lesnému využitiu, nemôže byť vydaná. Zákon v tom prípade pozná náhradné riešenia v podobe iného pozemku alebo finančnej kompenzácie.

Starosta Jaroviec Pavel Škodler však hovorí, že stavebný zákon pojem „stavebné dielo“ nepozná. „Vidím rozpor v tom, že ak je Hrušovská zdrž stavebné dielo, ako ho potom môžu prenajímať na ďalšiu výstavbu? A ak pôvodná nehnuteľnosť, ktorá je podľa Vodohospodárskej výstavby zastavaná, nemôže slúžiť poľnohospodárskemu alebo lesnému využitiu, pretože je zastavaná, môže byť zastavaná ešte raz?“ pýta sa starosta P. Škodler.

Keďže nájomná zmluva so Xilandom stále platí, situácia je po rozhodnutí vlády nejasná. Minister životného prostredia Viliam Turský (SNS) na otázku, či sa okamžité zastavenie investičných aktivít neschválených vládou vzťahuje aj na zmluvu so spoločnosťou Xiland, odpovedal, že nie je podrobne informovaný. „Ja ju určite nemôžem zrušiť, musí ju zrušiť len ten, kto ju uzavrel,“ uviedol minister V. Turský.

(rob)

Páčil sa vám článok?