Nákupné centrum nebude, starosta nepredĺžil termín

1.7.2009
0
Páčil sa vám článok?

Nové nákupno-zábavné centrum Yosaria Plaza v bratislavskom Ružinove nebude, starosta mestskej časti Slavomír Drozd totiž nepredĺžil lehotu termínu na jeho dostavbu. Investor - spoločnosť Yosaria Plaza mala stavbu na rohu ulíc Tomášikova a Ružinovská ukončiť do utorka 30. júna, firma však s jej výstavbou ešte ani nezačala.

Informáciu potvrdil hovorca Ružinova Maroš Smolec. "Myslím si, že stavebný úrad aj mestská časť boli zhovievaví, aj s ohľadom na krízu. Uplynulo dva a pol roka a na stavbe sa nič nezmenilo," povedal ružinovský starosta Drozd. Na mieste plánovaného centra stále stojí skelet bývalého ružinovského obchodu, ktorého základy mali byť súčasťou spomínaného centra.

Informáciu potrvrdil hovorca Ružinova Maroš Smolec. Svoje rozhodnutie zdôvodnil starosta Drozd aj tým, že občania žiadali takýto postup. "Prekvapila nás však zmena názoru niektorých miestnych poslancov, ktorí na utorkovom zastupiteľstve odporúčali neudeliť stavebníkovi žiadnu pokutu a predĺžiť mu termín dostavby," konštatoval Smolec.

Poslanci argumentovali tým, že investor sa bude odvolávať na to, že stavbu nedokončil práve preto, že mu nepredĺžili lehotu. Niektorí poslanci navrhovali aj to, aby stavebník skelet zbúral a na jeho mieste vybudoval napríklad park.

Ivan Líška zo spoločnosti Yosaria Plaza zatiaľ oficiálne rozhodnutie nedostal, preto nevie zaujať stanovisko. "Ak je to pravda, sme rozčarovaní a sklamaní. Miestny úrad tým podkopáva nohy spoločnostiam, ktoré chcú vybudovať projekty určené občanom, ktorým má miestny úrad prednostne slúžiť," povedal.

Zároveň doplnil že podniknú všetky možné právne kroky a ak ich úrad svojim rozhodnutím poškodil, budú žiadať náhradu škody. "Poškodiť nás môže napríklad tým, že budeme mať peniaze a nebudeme môcť stavať," vysvetlil. Ďalšie plány, prípadne zbúranie skeletu, ako navrhovali poslanci, alebo predaj pozemku Líška komentovať nechcel.

Ružinovský stavebný úrad zároveň začal správne konanie o udelení pokuty investorovi za to, že nedodržal termín ukončenia výstavby. Starosta sa prikláňa k najvyššej možnej sadzbe, čo je vyše 66-tisíc €.

"Od roku 2006, keď mala byť výstavba ukončená, je to v rovnakom stave. Ak investor nevie zabezpečiť výstavbu, prikláňam sa k najvyššej možnej pokute," potvrdil.

Investor sa na problémy s financovaním projektu odvolával už od roku 2006, to bol aj dôvod, prečo nezačal stavať. Podľa dávnejších vyjadrení Líšku firma rokovala aj s viacerými bankami, mnohé sa však odvolávali na zlú situáciu na finančnom trhu.

Centrum Yosaria Plaza sa po otvorení malo stať najväčším nákupným komplexom na Slovensku. Jeho súčasťou mali byť podľa plánov investora okrem 250 obchodov aj supermarket, kaviarne, reštaurácie a kancelárske priestory s najvyšším štandardom. Malo tam byť aj relaxačné centrum, klzisko s klasickým ľadom a rozmermi 30 krát 15 metrov, bazén 25 krát 12 metrov, sauny, masáže či soláriá. V podzemí centra malo byť podľa plánov 1300 parkovacích miest.

(sita)

Páčil sa vám článok?